„Grup infracţional organizat” la o companie de stat din subordinea Ministerului Energiei. Sute de achiziții fictive, cu prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

24 mai 2023, 12:10

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac, miercuri, zeci de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune din subordinea Ministerului Energiei. Conform anchetatorilor, timp de doi ani mai mulţi angajaţi ar fi făcut aproape 500 de achiziţii fictive în numele companiei, însușindu-şi banii. Prejudiciul este de aproape două milioane de euro.

Este vizată, în primul rând, directoarea generală a acestei companii, Ioana Timofte, nepoata lui Radu Timofte, fost director al SRI. Ea este acuzată de procurorii DIICOT că ar fi fost liderul acestui grup infracțional organizat, care ar fi delapidat Compania Națională pentru Controlul Cazanelor. Acest grup era specializat în achiziții fictive de materiale consumabile care erau plătite, dar nu erau livrate, iar banii erau însușiți de liderii acestui grup.

Procurorii spun că în cursul lunii mai 2020, funcționari ai Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR S.A.) – companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei – au constituit un grup infracțional organizat prin care au delapidat fonduri ale instituției.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii din palierul superior al grupului infracţional au beneficiat de ajutorul altor persoane, care „au derulat activităţi infracţionale convergente”.

Mecanismul infracţional a presupus achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupării.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În acest fel, gruparea, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile), mai spune DIICOT.

La sediul DIICOT – structura centrală ar urma să fie duse la audieri 19 persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă