”Această poveste este următoarea mărturisire publică a crimelor de război – răpirea de copii ucraineni”. Nouă acuzaţie a Kievului împotriva comisarului rus pentru drepturile copiilor

Copii Ucraina
Copii Ucraina
5 aprilie 2023, 16:34

Într-o conferinţă de presă la Moscova, Maria Lvova-Belova, a declarat că serviciile speciale ruse au reuşit să reţină un adolescent originar din Mariupol, la graniţa cu Belarus, care voia să se întoarcă în Ucraina, a relatat publicaţia Ukrainska Pravda.

”Această poveste este următoarea mărturisire publică a crimelor de război – răpirea de copii ucraineni!”, a scris marţi seara pe Telegram ombudsmanul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.

El a spus că în acest caz este vorba de un băiat de 17 ani, care a fost dus din Mariupol, oraş ocupat de ruşi în regiunea Doneţk, în Rusia şi dat spre adopţie unei familii de ruşi.

„Totuşi, băiatul are o soră în Ucraina”, a subliniat Lubineţ, care a spus că băiatul se numeşte Bogdan Ermohin. El a reuşit să fugă din Rusia şi a ajuns la frontiera cu Belarus, unde a fost prins de serviciile speciale ruse şi trimis înapoi în Rusia, potrivit Unian.

Încă din primele zile ale războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Kievul a acuzat Moscova de „deportarea” copiilor ucraineni.

Recent, Kievul declarase că „deportările” au afectat 19.514 copii ucraineni, între care 4.390 orfani. Moscova neagă acuzaţiile de răpire şi susţine că „evacuează” copiii în zone mai sigure, conform DPA.

Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, precum şi unul pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare şi transfer ilegal de copii ucraineni în Rusia.

În conferinţa de presă de marţi, Maria Lvova-Belova a negat acuzaţiile şi s-a referit la posibilitatea depunerii unei plângeri împotriva mandatului emis de CPI.

Ea a calificat drept „transfer operativ” ceea ce Ucraina numeşte „deportarea copiilor ucraineni” şi a spus că nu este vorba despre „înfierea” propriu-zisă a acestora, ci doar de o „plasare sub tutelă”, notează postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

Totodată, comisarul rus pentru drepturile copiilor a mărturisit că nu poate numi „simplă” viaţa cu adolescentul de 16 ani din Mariupol, un băiat pe care ea l-a înfiat după invazia rusă în Ucraina, dar a adăugat că au ajuns „să se iubească”, a relatat publicaţia independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia.

„Nu pot să spun că totul decurge simplu, fără probleme. Este greu să reacţionezi atunci când copilul tău aleargă după cei mai mici şi le spune: ‘Îl voi mânca pe moscaleţ!’ (‘Siem moskalionka’)”, a afirmat Maria Lvova-Belova într-o declaraţie ce a devenit virală în media ruse şi ucrainene, printre care Unian, Kanal 24, Gazeta.ru, RBC.ru, Lenta.ru, Vzgliad etc.

Moscaleţ este un derivat de cuvântul moscal (muscal), aşa cum îi numesc peiorativ ucrainenii pe ruşi.

„Dar eu înţeleg că aceasta are legătură cu acea propagandă antirusească de opt ani care a existat pe teritoriul Mariupolului”, a adăugat Lvova-Belova. „Acum am ajuns să ne iubim. El îmi spune deja ‘mama'”, a mai spus ea în conferinţa sa de presă susţinută la sediul Ministerului de Externe rus.

În august 2022, Maria Lvova-Belova a anunţat că a devenit mamă pentru un adolescent care fusese adus din Ucraina. El făcea parte dintr-un grup de 30 de copii din Mariupol care a fost transferat în luna mai în Rusia.

În februarie 2023, într-o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, Lvova-Belova a vorbit despre adoptarea acestui băiat ucrainean.”Acum ştiu ce înseamnă să fii mama unui copil din Donbas. Este dificil, dar cu siguranţă ne iubim”, a spus ea, conform unei înregistrări difuzate de principalele media de stat ruse, care au devenit probă în dosarul de la CPI.

În declaraţia din februarie, comisarul rus pentru copii spunea că „ideile negative în cazul mai multor copii ucraineni se transformă în iubire pentru Rusia”, fără a detalia metodele de „reeducare” a acestor copii „cărora le-a fost inoculat naţionalismul ucrainean”, notează publicaţia ucraineană Dialog.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite