Șah la Parlament. Cum evită Florin Cîțu votul de învestitură

17 septembrie 2021, 22:12

Cu o moțiune de cenzură blocată la Curte până după Congresul PNL și un USR-PLUS care condiționează revenirea la guvernare de plecarea sa din funcția de premier, liberalul Florin Citu pare să meargă pe strategia unui guvern minoritar. Și nu oricum! Fără un vot de învestitură în Parlament pentru un eventual Executiv Cîțu 2, chiar dacă schimbarea configurației politice a guvernului trebuie să respecte anumite prevederi constituționale. Acestea trebuie respectate doar de noii miniștri, susține premierul.

Potrivit Constituției, dacă prin remanierea unui ministru se schimbă compoziția politică a Guvernului, atunci este necesar votul Parlamentului.

ARTICOLUL 85

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României vă putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Adversarii premierului susțin contrariul.

Între timp, UDMR avertizează asupra pericolului prelungirii acestei crize.

Cel mai probabil, controversa va fi tranșată tot la Curtea Constituțională.

Surse din USR-PLUS susțin că vor face acest demers dacă premierul nu se va prezenta în Parlament pentru un nou vot de învestitură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite