Țările vest-europene, tot mai aproape de momentul în care infectarea cu coronavirus va semăna cu obișnuita viroză sezonieră. Explicația: gradul mare de vaccinare a populației
07 Noiembrie 2021, 20:09 | Știrile TVR

În timp ce în restul țărilor europene creșterea numărului de infectări începe să semene cu obișnuitele viroze sezoniere, în România e greu de prevăzut finalul valului patru al pandemiei. La noi, secțiile ATI sunt pline, avem sute de morți zilnic și tot mai puțini oameni care merg să se vaccineze. Un tablou pe care nu îl regăsim în țări precum Portugalia sau Franța. Specialiștii spun că diferența o face vaccinarea.

Infecția cu SARS-CoV-2 va deveni treptat o viroză sezonieră. Țările vest-europene sunt tot mai aproape de acest moment, pentru că majoritatea populației este vaccinată. Chiar dacă acolo numărul infectărilor crește, în spitale situația este sub control.

Dacă în Portugalia, de exemplu, rata de vaccinare este de aproximativ 90%, în România suntem la mai puțin de jumătate. Diferența se traduce printr-un număr de 5,5 ori mai mare de îmbolnăviri la un milion de locuitori și de peste 42 de ori mai multe decese în țara noastră comparativ cu Portugalia.

Medicii atrag atenția că, dincolo de orice statistici, reticența la vaccinare distruge familii, iar regretele nu mai pot repara mare lucru.