Școala a început în plin sezon gripal și mulți elevi au absentat. Ministerul Educației mizează pe responsabilitatea părinților și pe triajul zilnic la începutul primei ore de curs

9 ianuarie 2023, 06:48

La prima oră, elevii au fost însoţiţi de părinţi doar până la poarta şcolii. În clase, copiii au trecut prin triajul epidemiologic şi li s-a explicat care sunt regulile de acum înainte.

Silvia Spiridon, asistentă medicală: „În primul rând avem foarte mare grijă pe unde umblăm. Ne spălăm și ne dezinfectăm tot timpul pe mâini, nu mâncăm cu mâinile murdare. Dacă avem probleme de sănătate ce facem? Stăm acasă, ne tratăm, venim la școală cu scutire. Dacă s-a întâmplat să rămânem cu tuse, se numește tuse reziduală. Ce facem? Venim la școală și purtăm mască, da? Cum tușim și strănutăm? În cot. Folosim șervețele de unică folosințță, le aruncăm la coș, nu le lăsăm pe bancă.”

Daniela Dragomir, director Şcoala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu”, Bucureşti: „La nivel de unitate avem în vedere informarea părinţilor de către cadrele didactice cu privire la situaţia epidemiologică, informarea elevilor cu privire la comportamentul adecvat în astfel de situaţii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor.”

În unele unităţi de învăţământ, de la director, profesori, învăţători până la doamnele care fac curăţenie toată lumea a ales să poarte mască de protecţie atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ. De asemenea, accesul persoanelor din afara şcolii a fost limitat. Părinţii, dar şi alte persoane pot intra în şcoală doar într-o situaţie excepţională.

Potrivit recomandărilor transmise de autorităţi, primii care trebuie să facă triajul copiilor sunt părinţii, acasă. Lucru criticat de preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, care a cerut un număr mai mare de medici şi asistenţi în cabinetele medicale şcolare. De la minister s-a transmis că acolo unde nu există personal medical suficient, profesorii vor fi cei care vor face triaj observaţional.

Prin triaj au trecut şi preşcolarii. La Grădinița cu program prelungit nr. 7 din Drobeta-Turnu Severin părinţii au fost chestionaţi în legătură cu starea de sănătate a celor mici.

În contextul creşterii numărului cazurilor de îmbolnăvire, starea de alertă epidemiologică a fost anunţată zilele trecute de autorităţi.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: „Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenţie.”

Autorităţile estimează că vârful acestui sezon gripal va fi atins în perioda 15 ianuarie -10 februarie. Elevii au revenit la şcoală pentru modulul 3 de studiu, care va dura între patru şi şase săptămâni şi care se va încheia cu o vacanţă de o săptămână, la alegere, în a doua parte a lunii februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite