Școala în trei culori | Cum arată prima zi de cursuri în pandemie în mai multe județe: emoție, grijă, teamă și multe schimbări în noul an școlar

14 septembrie 2020, 08:34

În cifre, începutul de an școlar arată așa: la nivel național sunt 12.000 de unități de învățământ în scenariul verde, 5.000 în cel galben și 263 în scenariul roșu. Sunt peste o sută de mii de elevi care vor face cursuri exclusiv online. În privința Capitalei, bilanțul s-a schimbat de la o zi la alta. Sunt, în aceste moment, 29 de școli în scenariul roșu. În această categorie sunt cuprinse și acele unități de învățământ unde lucrările de reabilitare nu au fost finalizate și directorii că orele să se desfășoare exclusiv online. Avem 607 de școli scenariul galben.

Scenariul roșu înseamnă că școlile nu se deschid iar elevii fac cursurile online. Scenariul galben este cel hibrid. O parte din elevi vin la școală, ceilalți participa la ore de acasă, din față calculatorului.Scenariul verde înseamnă că toți elevii vin la școală, dar se respectă regulile sanitare de igienă.

Nu peste tot în țară există infrastructură necesară pentru cursurile online. Licitația pentru tablete abia a fost finalizată. O prima tranșă de 82.000 de astfel de echipamente vor ajunge la elevi de săptămâna viitoare. În privința cadrelor medicale internate sau în concediu medical, 106 spitalizate, 293 carantină, 93 în cm medical și 147 au depus cereri de pensionare. Să respecte regulile. O altă noutate: părinții și alte persoane nu au voie să între nici măcar în curtea școlii.

Cluj: Școli fără apă potabilă sau conexiune la internet

La Școală Gimnazială Aghireșu din Cluj, curtea curtea școlii va rămâne în continuare fără elevi, pentru că această este una dintre localitățile unde anul școlar începe în scenariul roșu. Acest lucru înseamnă că elevii și preșcolarii vor participa la ore exclusiv online. În această situație se numără în total 8 unități școlare din județul Cluj. În ceea ce privește scenariul galben, adică învățământul hibrid, excepție făcând elevii claselor a VIII-a și a XII-a, în județ 98 de unități vor urmă acest scenariu. Celelalte 317 școli și grădinițe vor funcționa după scenariul verde. În regiunea noastră școală va începe în scenariul roșu și în 5 localități din Bihor și 1 din Maramureș. Cu toate acestea, noul anul școlar aduce și alte dificultăți, cum ar fi lipsa apei potabile sau a conexiunii la internet. În momentul de față 45 de unități școlare nu au apă potabilă, iar în cazul celor din zonele montane elevii nu au conexiune la internet. Totuși, s-a rezolvat problema toaletelor din curte. La noi în județ doar o unitate de învățământ se mai confruntă cu această problema.

Craiova: Majoritatea școlilor, în scenariul verde

Și în sudul țării, clopoțelul va sună de azi altfel decât în alți ani din cauza pandemiei de coronavirus. În județul Dolj, 10 unități didactice încep anul școlar în scenariul roșu. O situație nemaiîntâlnită este și la un liceu din localitatea gorjeană Novaci, după ce mai mulți dascăli au intrat în carantină la domiciliu. În schimb, în județele Olt și Vâlcea, în majoritatea școlilor s-a optat pentru prezența fizică la școală. În Olt, sunt peste 400 de unități de învățământ, cele mai multe fiind gata să între în scenariul verde. În aproape 50 se aplică sistemul hibrid. În județ sunt și 7 localități unde orele se vor ține deocamdată exclusiv online.

Iași: Școli fără autorizație de funcționare

În estul țării, vorbim despre şcoli care nu au nici acum autorizație sanitară de funcționare. În județul Iași, aproape 17% dintre unitățile de învățământ cu personalitate juridică nu dețin această autorizație. Motivele sunt diferite: lipsa apei potabile sau a canalizării, clădiri în proces de reabilitare sau lipsa grupurilor sanitare în interior. În judeţul Neamţ, acum sunt 18 astfel de unităţi fără autorizaţie sanitară.

Dacă revenim la codul culorilor, municipiul Iaşi este 100% galben. Mai sunt şi 12 localităţi din judeţ în acest scenariu. Doar la şcoala din Bivolari se aplică scenariul roşu. În Botoşani, aproape 20% dintre şcoli se vor deschide după scenariul galben. Nici în Botoşani, nici în Vaslui nu există şcoli care vor face cursuri exclusiv online. Nu este cazul în Bacău, unde sunt peste 20 de astfel de unităţi de învăţământ. În Suceava, trei unităţi sunt colorate în roşu, în Galaţi, două, iar în Vrancea, una.

Timişoara: Trei profesori cu COVID-19

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat aseară că de astăzi elevii Școlii Generale Nr. 19 nu vor veni la școală și vor face, în primele 2 săptămâni, ore exclusiv online, după ce 3 profesori de aici au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Totodată, în urmă anchetei epidemiologice au mai fost depistați cinci contacți direcți din rândul cadrelor didactice ale școlii.

Aceasta este acum cea de-a două unitate de învățământ din Timiș care începe anul școlar confrom scenariului roșu. Tot exclusiv online vor face orele și copiii care învață la Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța din Timișoara, însă nu din cauza vreunei infectari, ci pentru că centrul are sediul în renovare, iar lucrările nu sunt gata. În privința celorlalte școli din județul Timiș – cele mai multe din mediul rural au ales să înceapă anul conform scenariului verde – pentru că au spațîi suficiente raportat la numărul elevilor care este mai mic decât în mediul urban. Vorbim despre 277 de școli. 107 încep anul în scenariul galben. În schimb, în mediul urban, statistica se inversează: sunt mai multe școli care încep în scenariul galben, din lipsa spațiilor.

Tot în vestul țării, în județul Arad sunt 8 localități în care școală începe în scenariul roșu din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 2 săptămâni raportat la numărul de locuitori. Cea mai mare incidență o are comună Șiștarovăț – 52.02. De menționat, însă, că în comună nu este nicio persoană infectată cu noul coronavirus. În satul vecin au fost confirmate 5 cazuri pozitive, așa că autoritățile au decis că niciun copil din comună sau satele vecine să nu vină la școală. Prin urmare, elevii vor face orele online, dasi profesorii se plâng că este foarte greu să îi învețe pe cei mici alfabetul pe tabletă.

În județul Caraș Severin, deocamdată nu s-au înregistrat situații deosebite. Cei mai mulți elevi revin, de astăzi, în băncile școlii. 372 de școli – scenariul verde, 37 – galben. În județul Hunedoara, o școală se încadrează în scenariul roșu și nu începe deocamdată cursurile – unitatea de învățământ din Vălișoara, 56 în scenariul galben și 65 în scenariul roșu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă