Premierul Ludovic Orban: Obiectivul nostru – să stăvilim creșterea numărului de cazuri de COVID fără afectarea activității economice

Ședință de Guvern
Ședință de Guvern
28 octombrie 2020, 15:54

„După cum vedeţi, Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu coronavirus. Sigur, situaţia comparativă cu cele mai multe ţări din Uniunea Europeană ne-ar putea genera, aşa, o oarecare stare de satisfacţie. Pe de altă parte, vă mărturisesc că trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra COVID-19”, a atras atenția premierul, în debutul ședinței de guvern.

„Este clar că foarte multe ţări se confruntă cu creşteri aproape inexplicabile ale numărului de cazuri şi vedem că multe ţări europene iau măsuri de restricţie, aproape ca în perioada primului val, care ar putea să afecteze economia şi care pot să genereze efecte sociale extrem de negative. Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident, păstrând economia într-o stare de funcţionare, fără să afectăm activitatea economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetăţenilor români, dar în acelaşi timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat”, a adăugat Ludovic Orban.

Pe agenda ședinței figurează un proiect de ordonanță de urgență privind instituirea de măsuri pentru asigurarea necesarului de medici pe durata riscului epidemiologic, dar și un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului.

Guvernul urmează să aprobe proiectul de ordonanţă de urgenţă privind angajarea a 200 de medici care au finalizat rezidenţiatul în diferite specialităţi – ATI, urgenţă, pneumologie, infecţioase, epidemiologie şi radiologie – şi care, după o perioadă de activitate de 6 luni la Spitalul Gerota, să fie repartizaţi fără concurs în unităţile spitaliceşti unde există posturi vacante.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ – dezbătut în primă lectură în şedinţa de săptămâna trecută – prevede „înfiinţarea unui nou compartiment, Compartimentului Suport COVID-19, în cadrul Spitalului de Urgenţă ‘Profesor Dr. Dimitrie Gerota’ Bucureşti, aflat în structura Ministerului Afacerilor Interne, care va avea încadraţi medici rezidenţi anul IV-V şi medici specialişti în gestionarea cazurilor COVID-19”.

Tot acolo se spune că va fi valorificat personalul medical în specialităţile „anestezie terapie intensivă (ATI), urgenţă, epidemiologie, radiologie, boli infecţioase, pneumologie care a promovat examenul de specialitate în anul 2020, dar care nu are post asigurat, prin încadrarea lui, pe perioada situaţiei de risc epidemiologic, la Compartimentul Suport COVID-19, creat la Spitalul de Urgenţă ‘Profesor Dr. Dimitrie Gerota'”.

„Medicii încadraţi vor putea fi detaşaţi prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la unităţi sanitare aflate în nevoie şi vor contribui astfel la asigurarea suportului medical pacienţilor confirmaţi pozitiv. La încetarea perioadei pentru care au fost angajaţi, medicii pot fi încadraţi pe perioada nedeterminată în unităţi sanitare din sistemul public, astfel încât să-şi poată exercita profesia de medic în ţară”, conform notei de fundamentare.

Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă. Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de HG se propune acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 297.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 88 familii şi persoane singure, din mai multe judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti, care se afla în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.

Totodată, urmează să fie aprobată, prin hotărâre de guvern, şi suplimentarea bugetului MAI cu suma de 14.994.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea stabilirii cadrului necesar pentru îndeplinirea dispoziţiilor legii privind pregătirea,organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind realizarea Cloud-ului Guvernamental, care va fi dezbătut în primă lectură.

De asemenea, Guvernul va adopta şi o serie de proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecti şi/sau subprefecţi, notează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite