Ședință solemnă în Parlament în memoria eroilor Revoluției din 1989

23 decembrie 2021, 07:48

Pe 23 decembrie 1989, zeci de militari şi jandarmi, trimişi să apere aeroportul Otopeni de terorişti, au fost ucişi sub o ploaie de gloanţe. Azi, au fost cu toţii comemoraţi.

Evenimente comemorative au avut loc în toată țara în memoria martirilor revoluției Române.

Şedinţa solemnă din Parlament a început cu intonarea Imnului Naţional, iar parlamentarii au păstrat un moment de reculegere.

La mai bine de trei decenii de la căderea comunismului, s-a făcut apel la reconcilierea asociațiilor de revoluționari și a societății în general. Dar, în același timp, parlamentarii au reproșat responsabililor că Dosarul Revoluției nu este finalizat nici până acum în ciuda faptului că România a fost singura țară din blocul estic care a avut o revoluție sângeroasă.

Preşedintele Senatului Florin Cîţu a condus şedinţa.

Deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak a declarat joi că „Decembrie ’89” ne-a învăţat ce înseamnă „altruismul pur şi sacrificiul pentru cei mulţi”.

„Astăzi îi comemorăm cu pioşenie pe eroii martiri ai Revoluţiei. Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit, sub presiunea demonstranţilor, sediul central al PCR. (…) Revoluţia din decembrie 1989 se înscrie într-un context general al transformărilor din Europa central-răsăriteană pe care le-au cunoscut Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi Albania. (…) Popoarele Europei central-răsăritene, inclusiv românii, alături de minorităţile naţionale, nu au mai acceptat regimul comunist, iar nomenclatura de stat şi de partid nu au mai reuşit să îşi exercite puterea. Anul 1989 este un an revoluţionar pentru întreaga Europă central-răsăriteană. Lecţia lui ’89 este la fel de actuală şi astăzi aşa cum a fost şi atunci, acum 32 de ani. Când legea devine nedreaptă, când cei puţini se cred stăpânii celor mulţi, iar statul este incapabil să protejeze societatea, oamenii sunt dispuşi să facă sacrificiul suprem pentru a avea o societate dreaptă şi corectă.  Decembrie ’89 ne-a învăţat ce înseamnă altruismul pur, sacrificiul pentru cei mulţi ale căror nume nici măcar nu le cunoşti, dar pentru care eşti dispus să îţi dai viaţa”, a spus Firczak, în şedinţa solemnă a Parlamentului.

Senatoarea Diana Şoşoacă a declarat, joi, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că unii dintre cei care au demonstrat în faţa Parlamentului în urmă cu două zile sunt revoluţionari, adăugând că oamenii nu au murit la revoluţie pentru ca parlamentarii să „pângărească” drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

„Pe 21 decembrie, acum 2 zile, am văzut parlamentari care au jignit, au înjurat demonstranţii din jurul Parlamentului. Ţin să vă anunţ că unii dintre ei erau revoluţionari. Ştiţi că îi reprezentanţi şi pe infractori şi pe violatori şi pe criminali şi pe hoţi, pe mulţi dintre colegii voştri evazionişti. Oamenii aceia nu au murit ca voi să la pângăriţi drepturile şi libertăţile pentru care au luptat”, a afirmat Şoşoacă.

Copreşedintele AUR George Simion a susţinut, joi, în plenul Parlamentului, la şedinţa şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română, că sistemul din ţara noastră a eşuat, pentru că nu a reuşit să facă dreptate pentru victimele din Decembrie 1989.

„Din păcate, sistemul din România cu aşa-zisa noastră democraţie a eşuat, pentru că nu a reuşit să facă dreptate pentru victime. Ion Iliescu şi clica lui care a pus mâna pe putere nici acum nu au ajuns în închisori unde le e locul şi la lada de gunoi a istoriei. Eroina Justiţiei din România, doamna Laura Codruţa Kovesi, a fost complice într-un mod jenant şi a îngăduit ca aceşti criminali să nu înfunde puşcăriile. Şi noi, astăzi, am uitat de Mihai Gâtlan, de primul mort de la Sala Dalles din Bucureşti. Ne ducem să-i comemorăm pe ascuns, la orele dimineţii, ca să nu ne vadă poporul român de care ne este frică. L-aţi omorât pe Ceauşescu şi au ajuns la putere câinii sălbatici din jurul lui, care astăzi încearcă fel şi fel de tertipuri pentru a-şi bate joc de Constituţia ţării, pentru a-şi bate joc de independenţă, de suveranitate”, a afirmat Simion.

Senatoarea USR Anca Dragu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că este trist că nici la 32 de ani de la Revoluţie nu s-a aflat cine s-a făcut vinovat de crimele de atunci, menţionând că nu trebuie uitaţi eroii şi dusă în derizoriu jertfa lor.

„Acum 32 de ani a fost nevoie de sacrificiul a peste 1.000 de români care au plătit cu viaţa pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat liber, într-un stat democratic în care să nu ne mai fie frică. Sute de mii de români au ieşit pe străzi. 1.166 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în oraşe declarate martir, în Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş şi Timişoara. E trist că nici până astăzi nu ştim cine s-a făcut vinovat de aceste crime. Trebuie să ne gândim cu recunoştinţă la cei care şi-au dat viaţa pentru a face posibile aceste idealuri şi trebuie să ne asigurăm că aceste idealuri devin realitate. Fiecare renunţare la luptă, fiecare zi de îndoială despre valorile democratice înseamnă uitarea lor, uitarea eroilor şi aruncarea în derizoriu a jertfei lor”, a afirmat Anca Dragu, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Revoluţia Română este punctul pivotant după care se împarte istoria modernă a ţării, a declarat, joi, în plenul Parlamentului, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, care a calificat drept „o ruşine” naţională faptul că, după 32 de ani, dosarul privind Decembrie 1989 nu este finalizat.

„Revoluţia română este punctul pivotant după care împărţim istoria modernă a României şi deseori auzim vorbindu-se despre perioada dinainte de Revoluţie şi de după Revoluţie. Cu siguranţă, acest moment esenţial în istoria modernă a României a fost triumful libertăţii, a fost triumful adevărului, a fost triumful democraţiei şi aş putea să enumăr mai departe multe alte valori care au fost repuse şi au început din nou să fie dezvoltate în societatea românească odată cu Revoluţia. Singura ţară din blocul estic care a avut parte de o revoluţie sângeroasă a fost România şi întreaga lume se uita spre ceea ce se întâmpla în România şi aşteptau să vadă care sunt desfăşurările şi evenimentele din ţara noastră. Cert este că cel mai important lucru care ni s-a întâmplat a fost ca dictatorul să plece, poporul să ia controlul asupra situaţiei”, a afirmat Ben-Oni Ardelean, la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Deputatul PSD Adrian Solomon a declarat joi că la 32 de ani de la Revoluţie se vorbeşte „cu timiditate” despre ceea ce au înfăptuit românii atunci şi anume schimbarea unui regim totalitar şi a afirmat că tot mai mulţi oameni spun că atunci a fost lovitură de stat.

„Suntem astăzi la 32 de ani de la Revoluţia română, în momentul în care parcă vorbim cu foarte multă timiditate despre Revoluţie. Vorbim cu multă timiditate despre ceea ce românii au înfăptuit acum 32 de ani şi anume schimbarea unui regim totalitar care vreme de 45 de ani a condus această ţară, dar, mai mult decât atât, a încălcat drepturile şi libertăţile cetăţenilor din România. Regimul dictatorial şi personal al lui Ceauşescu adusese întreaga naţiune română la exasperare, iar revolta din Timişoara, cea din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării a descătuşat toate energiile pozitive ale poporului român împotriva unui regim care îşi trăia ultimele clipe. Din nefericire, astăzi, la 32 de ani, tot mai mulţi vorbesc despre altceva, că a fost lovitură de stat, că a fost loviluţie, sfârşind într-o expresie care să le înglobeze pe toate, evenimentele din decembrie ’89”, a spus Solomon, în şedinţa de plen comun a Parlamentului.

 

Senatorii au păstrat, miercuri, în plen, un moment de reculegere pentru martirii Revoluţiei din Decembrie 1989, la propunerea vicepreşedintelui forului legislativ, Nicolae Neagu.  Sursa: Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite