Șoferii agresivi, pedepsiți mai aspru. De la miezul nopții intră în vigoare ordonanța care prevede amenzi pentru comportamentul agresiv la volan

29 ianuarie 2022, 16:50

Pentru prima oară și în România este definit în legislație comportamentul agresiv la volan și se pedepsește că atare. Depășirea unei coloane, întoarcerea mașinii cu frâna de mână trasă, apropierea prea mare de un vehicul pentru a intimida șoferul sunt doar câteva dintre cele nouă manevre trecute în capitolul comportament agresiv în trafic. Iar pedepsele înseamnă amendă – peste 700 de lei – și suspendarea permisului de conducere pentru o lună. Dacă şoferul provoacă și un accident, durata de suspendare a permisului se dublează. Iar amenda ajunge la 1.100 de lei

Specialiștii spun că şoferii teribilişti trebuiau de mult sancţionaţi cu pedepse dedicate. Darmai sunt necesare și alte modificări legislative pentru a ajunge la o scădere cât mai mare a numărului de accidente rutiere.

”Cred că ar trebui să fie luate în considerare camerele sau filmările şi ar trebui trecut peste acel tertip legislativ că nu sunt omologate. Dacă ai o filmare dintr-o cameră dintr-o maşină şi se vede clar, cum să nu poţi să aplici legea? Trebuie coerciţie puternică pentru cei care fac intenţionat”, spune Titi Aur, instructor în conducere defensivă.

”Ordonanță aprobată de guvern majorează și amenzile, dar și perioada de suspendare a permisului pentru forțarea trecerii de cale ferată, viteză excesivă și încălcarea regulilor de circulație pe autostrada”, spune Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere.

Poliția promite că, dacă va constată că șoferii insistă cu alte practici, va mări lista manevrelor considerate comportament agresiv în trafic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Meditațiile cu elevii de la clasă, pedepsite dur

O ursoaică şi unul dintre puii ei au fost împuşcaţi după ce au devenit agresivi