Șomaj tehnic pentru bugetari. Ludovic Orban: Toţi trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei

9 aprilie 2020, 17:24

Premierul a anunțat categoriile de bugetari care NU vor fi vizate de măsura şomajului tehnic, pregatită de Guvern pentru sectorul public. Cadrele didactice, angajații din Sănătate, Interne, Apărare și o parte din cei din Ministerul Muncii nu vor intra în șomaj tehnic. Ceilalți salariați angajați la stat vor lucra doar jumătate din lună după programul normal, iar cealaltă jumătate stau acasă și primesc 75% din salariul de încadrare. Ordonanţa de urgență va fi aprobată probabil săptămâna viitoare.

Proiectul ordonanței de urgență, realizat de ministrul muncii, urmează să fie discutat cu fiecare ministru în parte, înainte de a fi aprobat de guvern.

„Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate”, a declarat  Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Măsura se va aplica în toate instituțiile publice, inclusiv cele din subordinea Parlamentului și în unitățile autonome. În educație, va intra în șomaj tehnic doar personalul auxiliar. Liderii sindicali au discutat cu reprezentanții guvernului despre noua măsură, iar părerile sunt împărțite.

Premierul anunțase încă de miercuri seara că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență, potrivit căreia angajații instituțiilor de stat neimplicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți. Tot atunci prim-ministrul a precizat că vor fi exceptate anumite categorii și a menționat angajații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asistență socială:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite