„Șura cu vechituri” din Izvoru Mureşului, Harghita, un autentic muzeu etnografic, creat în curtea unei gospodării de o fostă profesoară de limba română

2 februarie 2020, 21:11

Doamna profesoară Letiţia Suciu din Voşlăbeni are 80 de ani, dar e încă  sprintenă. Cum intri în curtea ei, imediat te hipnotizează  „şura cu vechituri” , un autentic muzeu etnografic.

E o construcţie din lemn, cândva a fost un grajd, dar acum este povestea vie a comunităţii unde, deopotrivă, trăiesc români şi maghiari. Fosta profesoară de limba română a trăit vremuri grele. A prins cel de-al doilea Război Mondial, prigonirea chiaburilor din timpul lui Stalin, comunismul.

De mai bine de 60 de ani a colecţionat sute de obiecte care au aparţinut  ţăranilor din sat – de la costume populare şi tot felul de cusături din zestrea oricărei gospodării, la vârtelniţe, război de ţesut, lămpi cu gaz, primele radiouri cu lămp sau juguri de care.

Pentru că în localitate trăiesc şi români, şi maghiari, micul muzeu etnografic al pensionarei din Izvoru Mureşului oglindeşte armonia şi pacea care domnesc în comunitate.

Tinerii din Izvoru Mureşului sau cei care se trag din această zonă preţuiesc dragostea fostei profesoare pentru istoria încă vie a satului. Mulţi îi dăruiesc „vechiturile” cu drag.

„Şura cu vechituri” din Izvoru Mureşului este deschisă oricui bate la poarta Letiţiei Suciu. Fosta profesoară speră că munca ei de a aduna tot ce este autentic şi valoros în viaţa ţăranilor din zonă va face parte, cândva, din colecţia unui muzeu etnografic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite