#PeDatorie. Campionii Europei la scumpirea energiei electrice. Prețul a crescut, în medie, cu 18% față de luna februarie a anului trecut

21 aprilie 2021, 09:05

Cu 18% este mai scumpă energia electrică de la noi în luna februarie 2021 decât în aceeaşi lună a anului trecut, asta arată datele Comisiei Europene, analizate de economica.net. După noi urmează Kiev, cu 16%, și Belgrad, cu circa 9%. Alte capitale au avut parte de creşteri mult mai mici sau chiar ieftiniri ale energiei electrice de la un an la altul, aşa cum este cazul în Madrid şi Amsterdam. Dar ce au ei şi nu avem noi, de am ajuns în situaţia asta? Jurnalistul Mihai Nicuţ spune că mare parte din scumpire vine chiar din liberalizarea preţurilor la energie electrică, de la 1 ianuarie.

Aici e cheia discuţiei: preţurile au avut la noi cea mai mare creştere din Europa, dar ele sunt în continuare printre cele mai mici! Pentru că am plecat de undeva foarte jos, sau cu alte cuvinte, mult timp am plătit energie electrică ieftină. Iată, chiar şi după această scumpire, plătim un preţ la jumătate faţă de nemţi, şi mult mai mic decât în Spania, Italia, Franţa, şi alte ţări din Vestul Europei, chiar şi raportat la puterea de cumpărare. Dar plătim un preţ mai mare decât vecinii noştri. Iar viitorul nu sună chiar foarte bine. Mihai Nicuţ spune că ne putem aştepta la noi scumpiri.

Aşa că tot ce ne rămâne e să ne pregătim pentru scumpiri şi în viitor, pentru că statul nu pare să fie foarte generos cu investiţiile în infrastructură şi producţie de energie electrică, deci am putea ajunge să importăm tot mai mult şi mai scump. Între timp, căutaţi ofertele furnizorilor de pe piaţa concurenţială. Puteţi găsi preţuri mult mai mici decât cele din serviciul universal, care să vă ajute să scădeţi valoarea facturii. Şi, foarte important, informaţi-vă! De aici, de la colegii de la economica.net, din cât mai multe părţi, şi comparaţi ceea ce obţineţi. Doar aşa puteţi lua cele mai bune decizii.

Dar sunt curios cât aţi plătit voi ultima factură la energie electrică. Aţi observat vreo scumpire? Vă aştept răspunsurile pe facebook şi instagram, cum ne-am obişnuit. Şi nu uitaţi că ne vedem de luni până vineri, de la 19:30, şi dimineaţa, la 7 jumate.

O analiza de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite