#PeDatorie. Ce trebuie să facem dacă am luat credit și nu mai putem plăti ratele. O analiză de Daniel Coman
22 Martie 2021, 07:55 (actualizat 22 Martie 2021, 10:53)
(actualizat 22 Martie 2021, 10:53) | Știrile TVR

Daniel Coman abordează Astăzi, în rubrica #PeDatorie, o problema de care ne lovim aproape toți. Cea a creditelor pe care le-am luat si pe care trebuie sa le returnam.

Revenim la un subiect dureros pentru noi toţi: creditele, şi cum le plătim. Mai ales când nu mai avem cu ce. Pandemia ne-a lovit pe toţi, într-un fel sau altul, chiar şi pe cei care nu cred în ea. Unora le-a luat sănătatea, altora oamenii dragi, şi multora le-a luat locul de muncă sau o parte din venituri.

Datele oficiale arată că, pe fondul crizei economice, doi din zece români au fost concediaţi sau au intrat în şomaj tehnic în ultimul an. Adică peste un milion de oameni. Poate chiar mai mulţi sunt cei care au avut salariile scăzute, afacerile închise, veniturile diminuate, dar pe aceştia e mai greu să îi prinzi în statistici. Însă oamenii nu sunt statistici, sunt vieţi. În spatele fiecărei cifre este o familie care depindea de acele venituri. Tocmai de aceea, momentul în care am ales să fac acest episod nu este deloc întâmplător: tocmai a expirat termenul prevăzut până la care puteam să solicităm băncilor amânarea ratelor, dacă veniturile noastre au fost afectate de pandemie.

Mulţi români au făcut-o deja, peste jumătate de milion de clienţi ai băncilor au cerut ca ratele lor să fie amânate, adică 15% din totalul sumelor împrumutate. E o proporţie importantă, care ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de puternic a fost lovită economia de pandemie.

Însă ce facem de acum încolo, după acest termen, dacă nu ne putem plăti ratele? Primul pas, şi cel mai important, este să contactăm banca. Fie că facem un drum până acolo, fie că le scriem un mail, dăm un telefon, important este să transmitem băncii că avem o problemă şi vrem să o rezolvăm. Şansele sunt ca banca să înţeleagă, şi să găsiţi împreună o soluţie.

Dar ce facem dacă nu ajungem la un rezultat? Am o soluţie chiar şi pentru asta: puteţi apela la Centrul de Soluţionare Alternativă a litigiilor din domeniul Bancar. Pe scurt, CSALB. În cuvinte simple, o instituţie care încearcă să facă pace între clienţi şi bănci, ca să nu se ajungă la procese costisitoare în instanţă. Cum se întâmplă asta, şi de ce este o soluţie, ne spune chiar preşedintele CSALB, Alexandru Păunescu.

Cam ce aţi alege între un proces costisitor cu banca, pe care riscaţi să îl pierdeţi, şi o discuţie amiabilă, care ar putea să vă uşureze situaţia? Iar procedura este foarte simplă. Întâi depuneţi o cerere către Centrul de Soluţionare Alternativă, în care le povestiţi toată situaţia voastră, experienţa cu banca, şi le transmiteţi documentele doveditoare. Apoi, reprezentanţii centrului iau legătura cu banca, după care cererea dumneavoastră se transformă într-un dosar, care ajunge la un conciliator. Omul desemnat să vă împace. Rolul său este să pună la aceeaşi masă clientul şi reprezentanţii băncii, în încercarea de a găsi o soluţie. Atenţie, totul se întâmplă gratuit, nu aveţi de plătit pe nimeni pentru asta. Se poate face şi la distanţă, prin telefon, mail, poştă, cum vă e mai comod. Iar soluţia trebuie să vină în maximum 90 de zile. Oricine se poate adresa centrului dacă crede că este nedreptăţit sau are dificultăţi cu banca ori IFN-ul, şi chiar vă încurajez să le daţi de treabă acestor oameni. Tocmai de-aia mai pun o dată aici datele lor de contact, scrieţi-le, sunaţi-i, trimiteţi-le scrisori, orice e nevoie ca să vă rezolvaţi situaţia

Câteva mii de români şi-au rezolvat deja problemele cu ajutorul lor, repet, gratuit. Trecem prin vremuri în care orice ajutor contează, şi ăsta e rolul meu aici Și chiar vă rog să îmi scrieţi despre experienţa voastră cu banca. Dacă aţi avut probleme şi dacă s-au rezolvat sau nu. Aştept răspunsurile voastre, ca de obicei, pe facebook şi instagram. Nu uitati ca Ne vedem zilnic de la 19:30 şi dimineaţa, de la 7:30.

O analiza de Daniel Coman