#PeDatorie. Cheltuielile cu grădinița pot fi suportate de angajatori

15 martie 2021, 08:29

Potrivit legii, de la începutul anului, companiile pot suporta cheltuielile pe care proprii angajaţi le au cu creşa sau grădinița copilului. Până în 1.500 de lei, pe lună, de copil, cum am spus, dar cu nişte condiţii. Vârsta să fie până în 6 ani, cheltuiala poate fi pentru orice grădiniţă sau creșă, fie ea de stat sau privată, dar neapărat autorizată de Ministerul Educației.

Angajatorul trebuie să fie la zi cu plata taxelor, şi, foarte important, trebuie să fie de acord să ofere această facilitate. Și aici ajungem la partea dureroasă. Aşa cum mulţi părinţi nu ştiu de această lege, nici angajatorii nu prea ştiu, sau nu vor să participe. Şi vă explic imediat de ce.

În mod normal, totul ar trebui să decurgă simplu. Părintele plăteşte taxa către grădiniţă sau creşă, iar apoi vine cu dovada plăţii, chitanţa, la angajator. Care îi virează în cont banii. Şi nu iese în pierdere.

Pentru că legea spune că banii respectivi i se reduc angajatorului din impozitul datorat statului. Şi atunci de ce nu profită toată lumea de această facilitate? Expertul fiscal Adrian Benţa ne-a explicat că legea e făcută cu intenţîi bune, dar are foarte multe probleme.

Sună cunoscută situaţia în care statul pune piedică unui lucru făcut cu bune intenţii tot de stat. Şi atunci, ce e de făcut? În primul rând, parlamentarii trebuie să modifice legea, care e discriminatorie acum. Ori primeşte toată lumea, ori nimeni. În al doilea rând, şi voi aveţi o responsabilitate: insistaţi la angajatorul vostru să accepte această facilitate, şi aduceţi-i aminte că dacă el nu o face, altul s-ar putea să fie de acord.

O analiza de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă