#PeDatorie. Mandatul de ministru, cât un semestru școlar. O analiză de Daniel Coman

9 martie 2021, 08:26

Numai că, în România, scaunul de ministru e ca în autobuz: se ridică unul, se aşează altul, şi tot aşa. Durata unui mandat de ministru e de multe ori mai scurtă decât garanţia unui aparat electrocasnic.

Aanalizăm întâi ministerul Finanţelor, locul de unde se administrează şi se împart banii ţării. O să analizăm ultimii 4 ani, durata ideală a unui mandat, aşa că începem cu anul 2017. La doar 4 zile de la Revelion, Anca Dragu e schimbată din funcţie şi înlocuită cu Viorel Ştefan, care rezistă doar 177 de zile, adică mai puţin de 6 luni. Urmat apoi de Ionuţ Mişa, şi Eugen Teodorovici, aflat deja la al doilea mandat, care a durat aproape doi ani. Foarte atipic pentru un ministru din România. Aproape un an a petrecut şi Florin Cîţu în fruntea ministerului de Finanţe, iar din decembrie, Alexandru Nazare, căruia îi urăm succes, dată fiind istoria acestui minister. În total, 6 miniştri, în 4 ani, în loc de unul, cât ziceam la început că ar trebui să fie.

La Transporturi, situaţia e tare complicată. Pe aici s-au perindat nu mai puţin de 8 miniştri în 4 ani. E, poate, cel mai dureros domeniu din portofoliu, cu 32 de miniştri schimbati de la Revoluţie încoace! Dar nici cu ministerul Economiei nu ne e ruşine. Numai în 2017 a schimbat 5 miniştri, şi nici cei care au urmat nu au stat mai mult de câteva luni fiecare, cu excepţia lui Virgil Popescu. Media duratei unui mandat, mai puţin de 7 luni!

România a avut până de curând chiar şi un Minister pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Pe cât de pompos numele, pe atât de scurtă viaţa şi mandatele de ministru. De la o lună pentru Florin Jianu, la aproape doi ani pentru Ştefan radu oprea. În aceste condiţii, orice proiect de dezvoltare, orice reformă, orice măsură importantă e sortită eşecului. Şi am aflat asta chiar de la un fost ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, care ne-a explicat că în câteva luni, un ministru abia apucă să se familiarizeze cu problemele instituţiei.

Atunci când vă mai întrebaţi de ce nu avem o viziune pe termen lung a economiei, de ce începem proiecte şi nu le terminăm, aduceţi-vă aminte că, în România, viaţa de ministru durează mai puţin decât un semestru şcolar.

Nici în plan extern, schimbările dese nu ne ajută. Nu apucăm să ne facem relații și nici să ducem la bun sfârșit proiectele cu alte țări sau instituții financiare internaționale. De la Revoluţie încoace, România a avut 28 de premieri, dintre care doar 3 au avut un mandat întreg, de 4 ani. Media mandatului: 1 an şi 2 luni.

Nici nu îndrăznim să ne comparăm cu ţările din Vest. Noi schimbăm cam 4-5 premieri până schimbă ei unul. Sunt curios dacă mai ştiţi alte profesii în care oamenii stau atât de puţin. Dacă aveţi exemple, le puteți trimite de Facebook şi Instagram, ca de obicei.

O analiză de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă