#PeDatorie. Puterea de cumpărare a românilor. Care este cel mai bun moment să cumpărăm o locuință. O analiză de Daniel Coman

29 martie 2021, 08:22

 

Ne întoarcem în timp până în 2008, chiar înainte de criză, când era o euforie imobiliară, o bulă chiar, spun specialiştii. Toată lumea voia să cumpere, deşi condiţiile de creditare erau cel puţin dezavantajoase.

Preţurile erau mari, dobânzile la fel, şi toată lumea se împrumuta în valută. Un român cu venituri medii avea, nevoie, pe atunci, de 33 de ani să cumpere un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Asta arată analiza unei companii din domeniul imobiliarelor.

Derulăm timpul, trec anii, şi vedem că durata în care acelaşi român poate să cumpere acelaşi apartament scade abrupt. În 2013, se reduce deja la jumătate faţă de 2008, iar în zilele noastre ajungem la mai puţin de 9 ani. Da, cele mai recente date, din 2020, arată că unui român cu venituri medii îi sunt necesari 8,2 ani să cumpere un apartament cu două camere în Bucureşti. Şi o să mai fac o dată comparaţia, ca să ne amintim de unde am plecat şi unde am ajuns.

De la 33 de ani, cât avea nevoie un român cu venituri medii în 2008 ca să cumpere un apartament, am ajuns la 8,2 ani. E o diferenţă fantastică, şi ne arată cât de mult a evoluat puterea noastră de cumpărare. Salariile au crescut în toţi aceşti ani, în timp ce preţurile şi dobânzile s-au dus în jos. Dar am evoluat şi ca mentalitate.

În 2008, înainte de criză, toată lumea dorea să cumpere, era un fenomen care a adus numai necazuri. Acum, când pe hârtie stăm mai bine, suntem mai sceptici, şi e foarte bine aşa. Bravo nouă! Şi dacă vă întrebaţi dacă acum e un moment mai bun sau mai prost să vă împrumutaţi, o să vă spun că e la fel de bun dar şi la fel de prost ca oricare altul. Pentru că secretul e în cum te pregăteşti pentru un credit, şi pentru asta am invitat-o pe Irina Chiţu să ne dea câteva sfaturi.

Pe hârtie, stăm mai bine, dar în realitate sunt mult mai mulţi factori şi fiecare trebuie să îşi facă singur calculele şi să cântărească bine înainte.

Tocmai de-aia sunt curios dacă aveţi planuri să vă cumpăraţi o locuinţă în perioada următoare, şi cum vă pregătiţi pentru asta. Vă aştept, ca de obicei, răspunsurile pe facebook şi instagram. Şi nu uitaţi că ne vedem în fiecare seară, de luni până vineri, de la 19:30, şi dimineaţa, la 7 şi jumătate.

 

O analiză de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite