#PeDatorie. Cât câștigă producătorii de vaccinuri antiCOVID-19. O analiză de Daniel Coman

12 martie 2021, 09:27

Vaccinurile anti-Covid şi promisiunea întoarcerii la ceea ce considerăm o viaţă normală au creat în ultimul an o piaţă globală de zeci de miliarde de dolari pentru marile companii farmaceutice. Noi avem nevoie de vaccin, iar el nu pică din cer. Ci e creat de nişte oameni foarte deştepţi, şi asta nu e gratis. Dar cred că e foarte util să aflăm cât câştigă ei, de fapt, din această afacere. Jurnaliştii de la The guardian au făcut o analiză a principalilor producători şi a veniturilor obţinute de ei de pe urma fabricării vaccinurilor.

Începem cu Pfizer, care împreună cu nemţii de la BionTech au dezvoltat primul vaccin anti-Covid apărut pe piaţă. Guvernele lumii au comandat deja 780 de milioane de doze din acest vaccin, la un preţ cuprins între 30 şi 40 de dolari pentru două doze, în funcţie de ţară. În Uniunea Europeană, e mai ieftin. Cele două companii, care vor împărţi în mod egal profiturile, estimează că vor avea vânzări totale de 30 de miliarde de dolari. Şi nu e singurul mod prin care scot profit. Preţul acţiunilor Biontech a explodat atunci când informaţiile despre vaccin au devenit publice, iar fondatorii companiei au devenit în scurt timp miliardari.

Însă vaccinul Pfizer vine cu unele dezavantaje logistice, trebuie să fie depozitat la temperaturi foarte scăzute, de minus 70 de grade Celsius, ceea ce a devenit un avantaj pentru Moderna. Vaccinul lor poate fi păstrat şi la congelatorul obişnuit. Firma americană are deja comenzi de aproape un miliard de doze pentru următorii ani, la un preţ asemănător celor de la Pfizer. Adică 30 de dolari pentru cele două doze în Statele Unite şi 36 de dolari în Uniunea Europeană.

Cât despre evoluţia pe bursă, acţiunile Moderna au crescut de aproape 4 ori în ultimul an, iar profiturile au ţinut pasul. Însă şi mai uşor de păstrat şi transportat decât primele două este vaccinul produs de Astra Zeneca şi Universitatea Oxford, care poate fi ţinut şi la frigider. Şi este şi mult mai ieftin, pentru că producătorul spune că nu urmăreşte profitul de pe urma vaccinului. Aşa că preţul pentru două doze este între 4 şi 10 dolari, în funcţie de ţară. Guvernele lumii au comandat şi din acest vaccin aproape un miliard de doze, ceea ce va ridica vânzările estimate undeva la 3 miliarde de dolari.

Şi cam ăştia sunt producătorii care au livrat la noi în ţară, dar mai sunt şi alţii, cu succes destul de mare pe plan global.

Johnson&Johnson este producătorul care a creat primul vaccin ce se administrează într-o singură doză, aprobat chiar luna trecută. Uşor de depozitat şi transportat, poate fi ţinut la frigider până la 3 luni, ceea ce e un mare avantaj faţă de alţi producători.Şi tocmai de-asta au deja comenzi de un miliard de doze, a câte 10 dolari bucata, deci şi-au asigurat vânzări de zece miliarde doar în prima fază.

Şi chinezii vin tare din urmă, cu vaccinul produs de Sinovac. Ei spun că pot produce un miliard de vaccinuri doar în 2021, la un preţ de 60 de dolari pentru două doze. Şi sunt deja ţări care au comandat, printre care Brazilia, Turcia sau Indonezia. Vânzările estimate sunt tot de ordinul miliardelor de dolari, dar nu ştim câte, că aşa e la chinezi.

De la ruşi vine lumina, dar şi o variantă de vaccin, produs de celebrul institut Gamaleya. Comandat deja în mai mult de 50 de ţări, printre care Ungaria şi Slovacia, deşi încă n-a fost aprobat în Uniunea Europeană. Datele de până acum indică un preţ de 20 de dolari pentru două doze, dar la fel ca la chinezi, e neclar câte vor putea fi produse. Probabil, şi aici vorbim de vânzări de miliarde.

Însă cel mai ieftin şi mai uşor de depozitat vaccin, dar atenţie! încă neaprobat, vine de la americanii de la Novavax. Dacă vor primi aprobarea din partea autorităţilor europene şi americane, cei de la Novavax spun că pot produce până la două miliarde de vaccinuri doar anul ăsta, la un preţ de 3 dolari pe doză. Sigur, producători mai sunt, zvonuri la fel, cine n-ar vrea o bucăţică dintr-o piaţă de zeci, poate sute de miliarde de dolari pe an?

Dar să nu uităm că de la idee şi până la ieşirea pe bandă a primei doze, companiile astea investesc la rândul lor resurse enorme, în bani, cercetare, testare şi producţie. Pe care apoi îi recuperează tot de la noi. Pentru că vaccinul pare acum singura speranţă să putem reveni la o viaţă normală.

O analiză de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite