#ShareCulture | 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei. În pandemie, arta ne-a apropiat mai mult ca niciodată

7 aprilie 2021, 15:05

De-a lungul izolării, arta a înflorit. Indicându-i pe comunicatori, pe oamenii care au cântat în balcoane sau pe organizatorii de concerte și evenimente online, Azoulay susține că arta înflorește în pandemie.

„Astfel, în ciuda crizei, arta își demonstrează rezistența”, spue șefa UNESCO.

Aducând un omagiu solidarității manifestate de artiști și instituții într-un moment în care „arta resimte efectele crizi globale”, ea a semnalat că această perioadă de izolare poate fi și „o perioadă de deschidere către cultură, pentru a întări legăturile dintre creația artistică și societate ”.

Prin hashtagul #ShareCulture, UNESCO invită pe toată lumea să-și arate dragostea de artă.

Mișcarea „ResiliArt”

Pandemia de coronavirus a închis muzee și a anulat concerte, scufundând multe instituții culturale în incertitudine și pierderi financiare imediate, amenințând totodată pe termen lung acest domeniu.

Pe măsură ce lumea așteaptă ridicarea restricțiilor, sunt grupurile vulnerabile care nu se pot conecta online, realizându-se un decalaj digital global.

(w500) Ziua Mondi

Păstrarea artei în viață necesită o abordare dublă: sprijinirea profesioniștilor și instituțiilor culturale și promovarea accesului la artă pentru toți.

Deoarece aceste provocări necesită politici culturale de anvergură, va fi necesar să „ascultăm vocile lumii artistice în globalitatea și diversitatea lor”, șefa UNESCO.

Ca arta să reziste, acum și în viitor, UNESCO a lansat mișcarea „ResiliArt”, care, printre altele, organizează o serie de dezbateri virtuale cu artiști renumiți din toată lumea.

Vor fi elaborate linii directoare privind îmbunătățirea protejării artiștilor în cazul unor viitoare crize.

Șefa UNESCO îndemnă pe toată lumea să participe la „acest puternic impuls pentru cultură” pentru a demonstra că, chiar și într-o perioadă de distanțare, „arta ne apropie mai mult ca oricând”.

„Organizația noastră dorește să aducă un omagiu solidarității manifestate de artiști și instituții într-un moment în care arta resimte puternic efectele unei crize globale” este mesajul zilei din partea UNESCO.

Ziua Mondială a Artei

Este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Da Vinci a spus „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Arta înseamnă creativitatea, inovație și diversitate culturală pentru toate popoarele de pe glob și joacă un rol important în schimbul de cunoștințe și încurajarea curiozității și dialogului. Acestea sunt calități pe care arta le-a avut dintotdeauna și le va avea întotdeauna dacă continuăm să susținem mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, promovarea dezvoltării artei ne sporește și mijloacele de a realiza o lume liberă și pașnică.

Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua Mondială a Artei, iar UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture prin diferite activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite