#TuFaciSarbatoarea | Neînvins pe frontul vieţii. Povestea militarului în rezervă Eugen Mănăilă, rănit în Afganistan

24 aprilie 2019, 20:49

La 50 de ani, Eugen Mănăilă se antrenează zilnic cel puţin două ore în sala de forţă. Este unul dintre sportivii echipei Invictus România. În urma cu 2 ani, a participat la Jocurile de la Toronto, la powerlifting.

Viaţa lui Eugen s-a schimbat definitiv în 2010, în Afganistan. Acolo a văzut moartea cu ochii. O bombă artizanală a explodat sub maşina pe care o conducea. Refacerea a fost lungă şi complicată. A trecut prin multe operaţii, a mers în scaun cu rotile şi a rămas cu sistemul nervos serios afectat.

Nu a dat însă niciun pas înapoi. A trecut peste clipele de calvar, lungi cât anii şi, cu eforturi uriaşe, şi-a croit un nou drum. A intrat în echipa Invictus. Şi acum îi ajută pe tinerii răniţi să se integreze, să-şi depăşească problemele, aşa cum a facut-o şi el atunci când a trecut pe langă moarte.

Caporalul Valentin Uţă-Ciolan are 32 de ani. Este tatăl unei fetiţe de 2 ani. Şi el e membru al echipei Invictus, tot în lotul de powerlifting. Pentru Valentin, sportul a fost dintotdeauna un mod de viaţă. A fost campion naţional la judo. În urmă cu 4 ani, în timp ce era în misiune în sudul Afganistanului, un sinucigaş, care conducea o maşină încărcată cu explozibil, s-a detonat la câţiva metri de el.

În ciuda rănilor extrem de grave şi a durerilor insuportabile, Valentin şi-a revenit în mai puţin de 3 ani. Şi a participat la Sydney la Jocurile Invictus. A ocupat locul 9 la powerlifting şi 8 la aruncarea greutăţii. Eugen a fost unul dintre cei care l-au învăţat să-şi depăşească handicapul fizic. Şi să se integreze mai uşor în echipă.

Valentin se pregăteşte intens pentru următoarele Jocuri Invictus, care vor avea loc în Olanda. Visul lui cel mai mare este ca de această dată să câştige o medalie pentru România.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite