1 decembrie, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Un copil infectat la fiecare 100 de secunde

1 decembrie 2020, 07:02

În 2020, atenția lumii a fost și este concentrată pe pandemia COVID-19 și pe modul în care aceasta ne-a afectat viața.

COVID-19 arată încă o dată modul în care sănătatea este legată de alte probleme ale lumii, cum ar fi drepturile omului, egalitatea de gen, protecția socială și creșterea economică.

Având în vedere acest lucru, în 2020 tema Zilei Mondiale este „Solidaritatea globală, responsabilitate comună”.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Lăsarea oamenilor în urmă nu este o opțiune dacă vrem să reușim. Eliminarea stigmatizării și discriminării, punerea oamenilor în centru și fundamentarea răspunsurilor noastre în abordarea drepturilor omului și a abordărilor adaptate la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu HIV și COVID-19.

Un copil infectat cu HIV, la fiecare 100 de secunde

Anul trecut, la un minut și 40 de secunde, un copil sau un tânăr sub 20 de ani a fost infectat cu HIV, a raportat UNICEF, solicitând guvernelor să „protejeze, să susțină și să accelereze” eforturile de combatere a HIV în rândul copiilor.

Eforturile de prevenire și tratament în cazul copiilor rămân foarte scăzute și, în 2019, mai puțin de jumătate dintre copiii din întreaga lume nu au avut acces la tratament, a declarat UNICEF într-un raport recent.

(w500) Încă nu

Anul trecut, peste 300.000 de copii și adolescenți s-au infectat cu HIV și 110.000 au murit din cauza sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA).

„Copiii se infectează în continuare la rate alarmante și mor în continuare de SIDA. Acest lucru a fost chiar înainte ca noul coronavirus să întrerupă serviciile vitale de tratament și prevenire a HIV, punând în pericol numeroase vieți ”, a declarat directorul executiv UNICEF, Henrietta Fore.

Potrivit UNICEF, pandemia COVID-19 a agravat inegalitățile în accesul la serviciile de salvare a vieții pentru copii, adolescenți și mame însărcinate și există îngrijorări serioase cu privire la faptul că o treime din țările cu multe cazuri de HIV ar putea suferi perturbări.

„În timp ce lumea se luptă să facă față unei pandemii în curs de desfășurare, sute de mii de copii continuă să sufere ravagiile epidemiei HIV”, a spus Fore.

Tratamentul HIV pediatric și testarea în unele țări au scăzut cu 50-70%, iar inițierea tratamentului nou cu 25-50%, în aprilie și mai.

  • 38 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu HIV.
  • 25,4 milioane de persoane au accesat terapia antiretrovirală.
  • 1,7 milioane de persoane s-au infectat cu HIV în ultimul an.
  • 690 000 de persoane au murit din cauza bolilor legate de SIDA în ultimul an.

 

Anul trecut în România erau înregistrate 16.658 de persoane infectate, dintre care 794 fiind cazuri noi.

Virusul  Imunodeficienţei  Umane (HIV) este  un  virus  care  afectează  celulele  albe  (limfocite  CD4) ale sângelui care protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin astfel producătoare ale  virusului  şi  după  o  perioadă mor.  Virusurile  nou  produse  circulă în  sânge,  căutând  noi  celule  pe  care  să  le  infecteze, numărul  de  celule  albe  din  organism  scăzând  treptat  şi  împreună  cu acestea şi  imunitatea.  După o perioadă,  organismul  pierde  capacitatea de rezistenţă chiar şi în faţa celor mai comune boli.

SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) apare atunci când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri şi bacterii, astfel încât infecţia cu HIV se agravează. SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, supravieţuirea după instalarea sindromului poate fi de mai mulţi ani, dacă tratamentul este adecvat.

În prezent, nu există un antidot împotriva HIV şi a SIDA, dar există tratamente care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor seropozitive. Tratamentul destinat pacienţilor infectaţi cu HIV constă în antiretrovirale (ARV), denumirea venind de la tipologia virusului HIV-ul, care este un retrovirus. Experienţa de peste 30 de ani în gestionarea bolii mai arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea, pentru care este importantă cunoaşterea riscurilor unor relaţii sexuale libertine şi a utilizării injecţiilor cu ace nesterilizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite