1 Mai cu proteste. Incidente între manifestanți și poliție la Paris și Istanbul
02 Mai 2017, 10:53 (actualizat 02 Mai 2017, 11:32)
(actualizat 02 Mai 2017, 11:32) | Știrile TVR

Întâi mai nu a însemnat peste tot vacanţă şi grătare. Este Ziua Muncii şi prilej pentru unele sindicate sau grupuri sociale să-şi arate nemulţumirea în stradă - faţă de condiţiile în care muncesc sau sunt trataţi salariaţii. Proteste violente au avut loc în Europa, în Turcia dar şi, surprinzător, într-unul dintre cele mai liniştite state americane.

La Paris, trei poliţişti au fost răniţi în confruntările înregistrate în timpul unei demonstraţii de Ziua Muncii. Principalele 5 sindicate franceze au mobilizat marşuri uriaşe şi cu iz politic: au tras un semnal de alarmă privind pericolul extremei drepte şi şi-au încurajat compatrioţii să nu voteze cu Marine Le Pen, duminică.

La Torino, în Italia, forţele de ordine s-au confruntat cu aproximativ două sute de oameni care s-au desprins dintr-o manifestaţie paşnică. Unii dintre protestatari au aruncat cu ouă şi chiar legume în forţele de ordine. Confruntarea nu a durat decât un sfert de oră, după care spiritele s-au calmat şi demonstraţia a continuat fără alte incidente.

la Istanbul însă, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i împiedica pe demonstranţi să între în Piaţa Taksim, devenită simbolul mişcărilor contestatare. Poliţiştii au reţinut 200 de persoane. Autorităţile au interzis orice acţiune de protest în Piaţa Taksim.

Violente neobişnuite şi peste ocean, în Portland, capitala statului american Oregon. Poliţia afirmă că a fost vorba de anarhişti care au spart vitrine, au distrus o maşină a forţelor de ordine şi au aruncat cu pietre. Mai mulţi oameni au fost arestaţi.