10.000 de sterilizări gratuite în Capitală pentru câini și pisici. Primăria Generală va suporta costul intervențiilor

10.000 de sterilizări gratuite în Capitală pentru câini și pisici
10.000 de sterilizări gratuite în Capitală pentru câini și pisici
2 septembrie 2021, 18:01

Numeroase animale au fost aduse recent în adăpostul ASPA Bragadiru, de lângă București. Pandemia a accentuat în ultimul an și jumătate abandonul prietenilor necuvântători. Stăpânii care nu îi mai pot îngriji îi pun în cutii de carton, în pungi sau în saci și îi lasă pe câmp, pe străzi lăturalnice sau îi aruncă în curțile altor oameni.

Primăria Capitalei anunță că va plăti pentru sterilizarea a 10.000 de câini și pisici din oraș. În cazul câinilor vorbim despre cei fără pedigree, dar cu stăpân. Câinii vor fi mai întâi microcipați și înregistrați gratuit în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, apoi vor fi sterilizați.

În cazul pisicilor, va fi gratuită sterilizarea felinelor fără pedigree, indiferent dacă au stăpân sau nu.

Apelăm la oamenii care ne-au scris și ne-au solicitat să luăm măsuri pentru pisicile fără stăpân. Apelăm la ei să aducă aceste pisici pe care ei le au în jurul blocurilor, în jurul caselor. Neexistând o legislație națională pentru gestionarea pisicilor fără stăpân, acestea nu sunt ridicate de pe domeniul public, așa cum se întâmplă în cazul câinilor, pentru că nu există spații în care ele să fie duse, nu există adăposturi autorizate pentru pisici, precizează Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA.

Potrivit proiectului, fiecare persoană care face dovada că locuiește în București va putea beneficia de aceste servicii gratuite pentru maximum cinci animale, pe principiul primul venit primul servit.

Primele sterilizări gratuite vor putea fi făcute cel mai probabil în luna octombrie a acestui an. După probarea proiectului în Consiliul General, urmează organizarea unei licitații în urma căreia se va stabili care sunt cabinetele veterinare în care vor putea fi oferite aceste servicii în mod gratuit.

ONG-urile au atras atenția că pisicile fără stăpân vor deveni o mare problemă în Capitală. Pisicile au luat locul câinilor fără stăpân, ar trebui implicați mai mulți factori, organizațiile și asociațiile nonguvernamentale care se ocupă în general de protecția animalelor, subliniază Gabriel Ignat, medic veterinar, vicepreședinte Animal Society

Din cauza pandemiei, anul trecut, Primăria Capitalei nu a mai organizat astfel de acțiuni, însă ONG-urile spun că au făcut zeci de mii de sterilizări gratuite în ultimii trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite