10 deputaţi care au părăsit USR anunță constituirea grupului parlamentar REPER în cadrul Camerei Deputaţilor
01 Septembrie 2022, 10:52 (actualizat 01 Septembrie 2022, 12:10)
(actualizat 01 Septembrie 2022, 12:10) | Știrile TVR

Un număr de 10 deputaţi care au părăsit grupul USR au informat, joi, Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, în privinţa constituirii grupului parlamentar REPER, documentul fiind trimis la Comisia juridică pentru un punct de vedere.

"În baza dispoziţiilor art.13 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor, vă aducem la cunoştinţă prin prezenta decizia de constituire în cadrul Camerei Deputaţilor a grupului parlamentar REPER compus din cei 10 deputaţi independenţi semnatari ai prezentei informări ca formă de exercitare a dreptului prevăzut de către dispoziţiile art. 64, alin 3 din Constituţia României. Menţionăm că deputaţii semnatari au fost aleşi în cadrul alegerilor din decembrie 2020 din partea Alianţei Electorale USR PLUS, iar la momentul actual nu sunt membri ai niciunui partid politic", se precizează în document.

De asemenea, cei 10 deputaţi susţin că înfiinţarea grupului parlamentar menţionat îşi găseşte fundament şi în Decizia CCR nr. 85/2019, potrivit căreia constituirea unui grup parlamentar care nu a existat la începutul legislaturii este posibilă, atâta timp cât nu se va ajunge la reprezentarea în Parlament a unor partide care nu au obţinut mandate la alegeri.

"Având în vedere că niciunul dintre semnatarii prezentei informări nu este la momentul actual membru al vreunui partid politic, nu este incidentă interdicţia prevăzută de către art. 19 alin. 1 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor", se mai arată în document.

Pe lista semnatarilor se află: Cristian Paul Ichim, Cristina Rizea, Daniel Toda, Lorant Zoltan Sas, Oana Cambera, Simina Tulbure, Alin Prunean, Andrei Lupu, Tudor Benga şi Cătălin Teniţă.

Conform unor surse parlamentare, liderul grupului USR, Ionuţ Moşteanu, a atenţionat în şedinţa conducerii Camerei că doi dintre semnatari - Cătălin Teniţă şi Simina Tulbure, figurează încă la grupul parlamentar al USR, aceştia nefăcând încă demersurile de a demisiona.

Şi deputaţii care au părăsit grupul PNL împreună cu fostul lider liberal Ludovic Orban au informat că la 1 februarie a fost constituit grupul deputaţilor independenţi de dreapta, solicitând acordarea drepturilor regulamentare care derivă din înfiinţarea acestui grup: reprezentarea în comisii, spaţiu de funcţionare, logistică şi personal. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a trimis, de asemenea, adresa semnată de deputatul Violeta Alexandru, la comisia juridică.

Senatul şi Camera Deputaţilor încep astăzi a doua sesiune parlamentară ordinară a anului.