10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti

10 octombrie 2021, 09:39

Potrivit grupului de parlamentari PSD şi ALDE, care a avut această iniţiativă legislativă, prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. În expunerea de motive, se mai arată că se doreşte, totodată, îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale, potrivit www.cdep.ro.

La 2 mai 2017, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi la 13 iunie 2017, de Camera Deputaţilor, aceasta având rol decizional. Decretul, pentru promulgarea Legii 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2017. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.

(w620) Produse ro

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice, se arată în Legea 168/2017. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Articolul 2 al legii menţionează că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Prima ediţie a Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti a fost organizată, în 2017, atât în Bucureşti cât şi ţară.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă