„100 de ani, ultimul rege” | Clasa palatină, o școală inventată pentru Regele Mihai

27 octombrie 2021, 19:21

În 21 iunie, Principele Mihai a dat examenul de sfârșit de an și a absolvit clasa a II-a a ciclului primar. Prezenți la probă au fost atât Carol al II-lea, cât și mama sa, principesa Elena.

Tudor Vișan Miu, istoric: „A fost adus un ofițer pentru pregătirea pre-militară. Principele Mihai a fost înscris la Liceul Militar din Mănăstirea Dealul”.

A fost o școală deschisă special pentru Regele Mihai, făceau parte copii din toate categoriile sociale și din toate provinciile istorice, dar și un sas și un maghiar. Așa, Regele Mihai a reușit să își cunoască țara.

Lascăr Zamfirescu, fost coleg al Regelui Mihai în clasa palatină: Avea prestanță lui regală, pe care nu i-o putea lua nimeni, m-a impresionat mult”.

Lascăr Zamfirescu sau Zamfi, cum îi spunea Marele Voievod, a fost colegul palatin al prințului Mihai. Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, a devenit foarte apropiat de micul prinț.

Tudor Vișan Miu, istoric: „Profesorii erau foarte implicați pentru că miza era mare, pregăteau viitorul rege și experimental au încercat să facă vizite în timpul verii în diverse locuri, unde să studieze pe teren ce învățau în clasă”.

Vara, școala palatină se muta la Cotroceni.

“Carol al II-lea și-a asumat clasa palatină drept un proiect pedagogic. Asista la ședințele Consiliului Profesor și uneori, mi-au povestit colegii, venea în clasă și contribuia la ora de istorie cu lucruri trăite personal”, povestește istoricul Tudor Vișan Miu.

Clasa palatină aparținea de Colegiul Sfântul Sava, dar elevii veneau la palat la cursuri, în timpul liber Carol al II-lea îi supraveghea atent.

Tudor Vișan Miu, istoric Se ascultau telefoanele colegilor de clasa, se citea corespondența, avea acea tendință de a-și ține din scurt fiul și pe cei din anterajul lui, sigur că implicarea sa a fost excesivă, dar până la un punct a fost benefică pentru fiul său”.

În vara anului 1936, Mihai a terminat școala gimnazială cu media 8,92. A trecut examenul de capacitate, cu  9,20. A luat nota 10 la franceză și geografie, 9 la matematică și la limba română și 8 la istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite