100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. „Copilul Unirii” a fost botezat după Mihai Viteazul

24 octombrie 2021, 22:38

Trei dintre cei mai buni medici au asistat, la Castelul Pelișor, nașterea bebelușului care asigura continuitatea dinastiei române. Printre aceștia, medicul Familiei Regale a Greciei din care făcea parte mama lui, Principesa Elena, și doctorul personal al lui Regelui Ferdinand al României. Gravidei i s-a administrat cloroform.

Timp de câteva zile, s-au dat buletine medicale despre starea de sănătate a micului prinț.

La București, s-au tras 101 de salve de tun în onoarea noului născut.

Mihai I al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei. Strămoșii săi au fost Țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei și Portugaliei. Așa că mulți nobili au luat parte la botez.

Patriarhul Miron Cristea a celebrat ceremonia.

Viața politică era agitată și atunci: opoziția a boicotat manifestația, în semn de protest față de numirea guvernului Brătianu, aşa că au participat la botez doar reprezentanți ai PNL și ai armatei.

Principesa Elena a scris, în jurnalul pe care i l-a făcut fiului ei încă din primele zile ale vieții, despre botez. Găsim aici şi informații despre primele vaccinuri pe care le-a primit micul prinț și modul în care s-a dezvoltat. Fotografiile surprind o familie fericită – Mihai în Piața San Marco din Veneția, călătorea cu Regele Ferdinand și Regina Maria. Imagini inedite l-au surprins pe Mihăiţă alături de părinţi şi de bunici, şi la prima paradă la care a participat.

Fuga tatălui său cu amanta la Paris a schimbat destinul acestui copil fericit, care ajunge rege la doar 5 ani şi 8 luni, după moartea bunicului său. Prima lui temere a fost că i se vor lua jucăriile acum că a devenit rege.

Regele Mihai era purtat de mână de mama lui la festivități și întâlniri, unele interminabile. Copilul nu se arăta nerăbdător, dar uneori o întreba pe mama lui dacă se poate retrage să se joace.

De frică să nu se maturizeze prea repede, micului Rege i-a fost adus un partener de joacă de seama lui, micul Prinț Philip, vărul primar al mamei lui, care va ajunge la maturitate soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cei doi copii se jucau la Mamaia, Constanța, Sinaia și mai apoi în Italia, la Villa Sparta a Reginei Mamă Elena. A fost o prietenie care avea să țină toată viața între acești copii ale căror destine au fost, parcă, inversate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite