100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. "Copilul Unirii" a fost botezat după Mihai Viteazul
24 Octombrie 2021, 22:38 (actualizat 24 Octombrie 2021, 23:01)
(actualizat 24 Octombrie 2021, 23:01) | Știrile TVR

Un singur rege al românilor a fost numit "Copilul Unirii", pentru că s-a născut la scurt timp după proclamarea României Mari. Un destin istoric care a început pe 25 octombrie. Vorbim despre Regele Mihai, căruia TVR îi dedică o serie de reportaje la împlinirea a 100 de ani de la naştere. A fost botezat după Mihai Viteazul, ca să aibă nume românesc, dar şi pentru că acest nume simboliza reîntregirea neamului. Regele Mihai, descendent al celor mai mari familii regale din Europa, avea să urce pe tron la nici 6 ani.

Trei dintre cei mai buni medici au asistat, la Castelul Pelișor, nașterea bebelușului care asigura continuitatea dinastiei române. Printre aceștia, medicul Familiei Regale a Greciei din care făcea parte mama lui, Principesa Elena, și doctorul personal al lui Regelui Ferdinand al României. Gravidei i s-a administrat cloroform.

Timp de câteva zile, s-au dat buletine medicale despre starea de sănătate a micului prinț.

La București, s-au tras 101 de salve de tun în onoarea noului născut.

Mihai I al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei. Strămoșii săi au fost Țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei și Portugaliei. Așa că mulți nobili au luat parte la ​botez.

Patriarhul Miron Cristea a celebrat ceremonia.

Viața politică era agitată și atunci: opoziția a boicotat manifestația, în semn de protest față de numirea guvernului Brătianu, aşa că au participat la botez doar reprezentanți ai PNL și ai armatei.

Principesa Elena a scris, în jurnalul pe care i l-a făcut fiului ei încă din primele zile ale vieții, despre botez. Găsim aici şi informații despre primele vaccinuri pe care le-a primit micul prinț și modul în care s-a dezvoltat. Fotografiile surprind o familie fericită - Mihai în Piața San Marco din Veneția, călătorea cu Regele Ferdinand și Regina Maria. Imagini inedite l-au surprins pe Mihăiţă alături de părinţi şi de bunici, şi la prima paradă la care a participat.

Fuga tatălui său cu amanta la Paris a schimbat destinul acestui copil fericit, care ajunge rege la doar 5 ani şi 8 luni, după moartea bunicului său. Prima lui temere a fost că i se vor lua jucăriile acum că a devenit rege.

​Regele Mihai era purtat de mână de mama lui la festivități și întâlniri, unele interminabile. Copilul nu se arăta nerăbdător, dar uneori o întreba pe mama lui dacă se poate retrage să se joace.

De frică să nu se maturizeze prea repede, micului Rege i-a fost adus un partener de joacă de seama lui, micul Prinț Philip, vărul primar al mamei lui, care va ajunge la maturitate soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cei doi copii se jucau la Mamaia, Constanța, Sinaia și mai apoi în Italia, la Villa Sparta a Reginei Mamă Elena. A fost o prietenie care avea să țină toată viața între acești copii ale căror destine au fost, parcă, inversate.