100 de ani, ultimul rege | Dosarul Coroana. Regele Mihai a fost urmărit de Securitate în exil timp de 43 de ani

1 noiembrie 2021, 20:55

În exil, Mihai I al României a fost urmărit de Securitate timp de 43 de ani. Dosarul cu numele „Coroana” arată că guvernele comuniste au făcut presiuni diplomatice în mai multe state pentru a împiedica acțiunile regelui. În 1948 a călătorit la Londra, unde a declarat nul actul de abdicare și a povestit cum a fost șantajat cu moartea a 1000 de tineri să abdice. Apoi a plecat în America să pună bazele Comitetului Național Român, un guvern în exil, cu care a și încercat să convingă țările occidentale să nu gireze guvernul criminal de la București.

Acolo, are o întâlnire și cu președintele Harry Truman. Americanii îi oferă 60 de mii de dolari pe an și o reședință cu servitori, în schimbul anonimatului, dar regele a refuzat. În 1953 a fost audiat de Congresul American.

Congresul SUA, 1953: „Aș vrea să vă arăt că la cel mai mic semn de încurajare din partea Vestului, am făcut tot ce mi-a stat în putință să arătăm lumii că noi nu ne-am dorit acest comunism!”

Viața în străinătate a Regelui Mihai și a familiei sale a fost marcată de lipsuri. Au avut mai întâi o fermă de pui în Marea Britanie, apoi a fost pilot de încercare în Elveția și broker la bursă , în New York. În tot acest timp, a încercat să atragă atenția asupra atrocităților din țară.

Pentru românii din țară trimitea mesajele la Radio Europa Libera, până când și acestea i-au fost interzise.

Liviu Tofan: „A fost o perioada de 10 ani, Nicolae Ceaușescu a fost un fel de favorit al regimurilor din Occident, vedeau un pion care să spargă unitatea pactului de la Varșovia și ca atare Ceaușescu a fost menajat și la emisiunile Europei Unite, în special America a făcut asta și a inclus și suspendarea acelor emisiuni care jenau Bucureștiul.”

În anii ’80, Regele Mihai se poate auzi din nou la Europa Liberă cu mesaje împotriva regimului ceaușist.

Urmărirea Regelui Mihai a continuat până în 1990.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite