„100 de ani, ultimul rege” | Știrile TVR și Ora Regelui dedică programe speciale împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai

25 octombrie 2021, 19:16

O statuie în mărime naturală care îl înfăţişează pe Regele Mihai în uniforma militară de mareşal din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a fost dezvelită la Sinaia, locul în care s-a născut în urmă cu exact 100 de ani. Ceremonia a adunat mii de oameni care au vrut să fie alături de Familia Regală. Banca Naţională a României a pus în circulaţie o mie de monede de aur cu chipul Regelui Mihai, iar Arhivele Naţionale i-au dedicat un album monografic.

Au dezvelit statuia Regelui Mihai Majestatea Sa Margareta şi primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. La ceremonie au participat Principesele Elena, Sofia, Măria şi Principele Radu.

Membri ai Parlamentului, ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic, ai Armatei Române, precum şi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au participat la celebrarea Centenarului Regelui Mihai.

Sute de simpatizanți ai Familiei Regale au venit la Sinaia special pentru acest eveniment.

Statuia, care îl înfăţişează pe Regele Mihai în uniforma de mareşal din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, este opera artistul Bogdan Ioan. Proiectul a fost susţinut de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria orașului Sinaia.

Ceremoniile dedicate Centenarului Naşterii Regelui Mihai au început duminică seara la Castelul Peleş, în Holul De Onoare. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au primit titlurile de Doctor Honoris Causa al prestigioasei Universități de Diplomație şi Relații Internaționale din Geneva.

Banca Națională a României a dedicat Centenarului Regelui Mihai o moneda de aur, care costă aproape 12 mii de lei şi o replică după medalia jubiliară Ardealul Nostru. Moneda are valoarea nominală de 500 de lei. O expoziţie în care se află certificatul de naştere, dar şi alte documente ale Regelui Mihai, alături de o monografie, a fost lansată de Arhivele Naţionale ale României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite