11 cazuri de infectare cu Omicron. Pacienții au forme ușoare de boală
16 Decembrie 2021, 14:38 (actualizat 16 Decembrie 2021, 14:56)
(actualizat 16 Decembrie 2021, 14:56) | Știrile TVR

Ministrul Sănătății spune că toți pacienții infectați cu tulpina Omicron au forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar îndeamnă la prudență.

Alexandru Rafila spune că măsurile care se iau la frontieră sunt menite să frâneze răspîndirea virusului și că vaccinarea este esențială deoarece sporește șansele ca forma bolii să fie ușoară.

În plus, din 20 decembrie, la intrarea în țară va fi obligatoriu formularul digital de localizare a pasagerilor.

Cu siguranţă că e vorba de un contact necunoscut, o persoană infectată. După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt şi în alte ţări europene. Gândiţi-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi şi în România, la fel ca în alte ţări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de impermeabilizare, dacă vreţi, a frontierelor, ci de întârziere a răspândirii acestei tulpini. În mod evident, vom avea şi noi îmbolnăviri cu transmitere în comunitate. Important este când se va întâmpla aceste lucru”, a explicat Rafila.


Vedem că îmbolnăvirea afectează în bună măsură şi persoanele vaccinate, pentru că dintre cei infectaţi şi confirmaţi în România, aproape toţi au fost vaccinaţi. Dar evoluţia clinică a fost foarte bună în cazul acestor persoane. Au fost asimptomatici sau cu simptome minore, care au dispărut după una-două zile”, a specificat ministrul.