15 aprilie, Ziua Mondială a Artei. Aimé Césaire: Așa cum omul are nevoie de oxigen pentru a supraviețui, are nevoie de artă și poezie

15 aprilie 2022, 08:19

Arta hrănește creativitatea, inovația și diversitatea culturală pentru toate popoarele de pe glob și joacă un rol important în împărtășirea cunoștințelor și în încurajarea curiozității și dialogului.

Acestea sunt calități pe care arta le-a avut întotdeauna și le va avea dacă vom continua să sprijinim mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, promovarea dezvoltării artei promovează și mijloacele noastre de a realiza o lume liberă și pașnică.

În fiecare an, la 15 aprilie, sărbătorirea artei ajută la consolidarea legăturilor dintre creațiile artistice și societate, încurajează o mai mare conștientizare a diversității expresiilor artistice și evidențiază contribuția artiștilor la dezvoltarea durabilă.

Este, de asemenea, o ocazie de a pune în lumină educația artistică în școli, deoarece cultura poate deschide calea către o educație incluzivă și echitabilă.

Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua mondială a artei, iar UNESCO încurajează pe toată lumea să se alăture prin diverse activități acestui eveniment.

(w460) Ziua Mondi

Mesajul directorului general UNESCO, Audrey Azoulay

„Așa cum omul are nevoie de oxigen pentru a supraviețui, aşa are nevoie și de artă și poezie.” Aceste cuvinte ale lui Aimé Césaire ne reamintesc cât de vitale sunt arta și cultura pentru umanitate și cum susțin unitatea și rezistența noastră.

Arta ne poate uni și ne poate conecta chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Într-adevăr, puterea artei de a reuni oamenii, de a inspira, de a vindeca și de a împărtăși, a devenit din ce în ce mai clară în timpul conflictelor și crizelor recente, inclusiv în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, conform Raportului Global UNESCO „Re|Shaping Policies for Creativity: Addressing culture as a global public good”, publicat în februarie 2022, aproximativ 10 milioane de locuri de muncă au dispărut în sectorul cultural și creativ la nivel global în 2020. Într-un sector în care ocuparea forței de muncă este adesea informală și instabilă și în absența unei rețele de siguranță socială adecvată, artiștii și profesioniștii din cultură sunt foarte vulnerabili în fața scăderii veniturilor, în timpul crizelor și conflictelor. Acest lucru ne arată cât este de important să le acordăm artiștilor un statut adecvat, așa cum a solicitat Recomandarea UNESCO din 1980 privind statutul artistului, pentru a întări respectul pentru drepturile lor și pentru a crește rezistența artei și a culturii.

Provocarea de a menține arta în viață, acum și în viitor, este așadar dublă: trebuie să sprijinim profesioniștii din cultură și instituțiile culturale și să promovăm accesul la artă pentru toți. Pentru a identifica mai bine nevoile şi priorităţile acestui domeniu, trebuie să ascultăm vocile din lumea artei în toată diversitatea lor. Acesta este scopul mișcării ResiliArt a UNESCO, care a fost lansată pentru a afirma rezistența artei în această perioadă și a se pregăti pentru viitor.

Până în prezent, mii de artiști și profesioniști au participat la peste 300 de dezbateri în întreaga lume. Provocările cu care ne confruntăm astăzi pot fi depăşite doar prin politici culturale de anvergură, menite să ajute comunitățile creative să treacă peste această criză și să protejeze și să îmbunătățească statutul artiștilor.

Conferința mondială UNESCO privind politicile culturale și dezvoltarea durabilă – MONDIACULT 2022 va reuni miniștrii culturii din întreaga lume.”


Ziua Mondială a Artei

Este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Da Vinci a spus „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Arta înseamnă creativitatea, inovație și diversitate culturală pentru toate popoarele de pe glob și joacă un rol important în schimbul de cunoștințe și încurajarea curiozității și dialogului. Acestea sunt calități pe care arta le-a avut dintotdeauna și le va avea întotdeauna dacă continuăm să susținem mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, promovarea dezvoltării artei ne sporește și mijloacele de a realiza o lume liberă și pașnică.

Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua Mondială a Artei, iar UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture prin diferite activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite