19 noiembrie, Ziua Mondială a Toaletei. 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber

România pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior
România pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior
19 noiembrie 2020, 08:49

În 2020, Ziua mondială a toaletelor se concentrează pe canalizarea durabilă şi schimbările climatice, în condiţiile în care inundaţiile, seceta şi creşterea nivelului mării ameninţă sistemele de salubrizare – de la toalete la fosele septice până la staţiile de epurare, scrie Agerpres.

Toată lumea trebuie să aibă salubritate durabilă, alături de apă curată şi facilităţi de spălare a mâinilor, pentru a ajuta la protejarea şi menţinerea securităţii noastre de sănătate şi la stoparea răspândirii bolilor infecţioase mortale, cum ar fi COVID-19, holera şi febra tifoidă. Sistemele de canalizare durabile reutilizează, de asemenea, deşeurile pentru a stimula în siguranţă agricultura şi pentru a reduce şi captura emisiile pentru o energie mai ecologică, scrie site-ul https://www.unwater.org/.

Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.

La nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

În prezent, 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis, conform site-ul https://www.worldtoiletday.info/.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, România fiind de altfel singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite