2 iunie, ziua plecatului mai devreme de la serviciu, ziua gogoșilor, a înghețatei cu bezea și a altor bunătăți

2 iunie 2017, 08:15

Toată lumea iubește gogoșile, deliciosul desert are ceva care aduce un zâmbet pe fața tuturor.

Există mai multe variante a istoriei gogoșii, iar una dintre ele sugerează că gogoașa a fost inventată de coloniștii olandezi din America de Nord, perioadă dui care apare menționat un tip de gogoașă “oliekoek” (cuvânt olandez care înseamnă “oil cake” – “prajitură în ulei”).

Un american, Hanson Gregory, susținea în 1847, că el a inventat gogoașa în formă de inel.

Pe de altă parte, prima carte de bucate în care apar gogoșile este un volum englezesc tipărit în 1803.

În anul 2013, a fost descoperită o rețetă de gogoși “dow nuts”, cuprinsă într-o carte de rețete scrisă în anul 1800 de către baronesa Thomas Dimsdale.

Lanțul “Dunkin’ Donuts”, fondat de William Rosenberg, a deschis prima cafenea și gogoșerie “Open Kettle”, în Quincy, Massachusetts, în 1948. Numele companiei a fost schimbat în “Dunkin’ Donuts” în 1950.

 

(w460) Gogoși

Ziua Gogoșilor se datorează, în parte, eforturilor unui medic militar în timpul Primul Război Mondial, care a căutat să mai îndulcească ziua soldaților răniți pe care îi trata. În prima zi la baza militară, a cumpărat 8 duzini de gogoși și a sevit fiecare soldat rănit, dar și pe general-locotenentul Samuel Geary. Acesta a fost foarte încântat de idee și a decis să înceapă o strângere de fonduri, lăsându-l pe tânărul doctor, Morgan Pett, să continue să ofere gogoși pacienților săi.

La această acțiune a colaborat și Armata Salvării care, după o anchetă, a stabilit că multe dintre nevoile soldaților ar putea fi îndeplinite prin crearea unor centre sociale care să ofere tot felul de facilități, inclusiv gogoși. Armata Salvării a trimis în Franța 250 de voluntari, pentru a ajuta la aceste acțiuni în favoarea militarilor. Un record a fost împărțirea a 300 de gogoși și 700 de cești de cafea într-o singură zi. Datorită faptului că majoritatea lucrătorilor sunt femei, voluntarii Armatei Salvării au început să fie cunoscuți sub numele de “Doughnut Dollies.”

Tradiționalul fish and chips

Delicios, aromat și consistent, acesta este cel mai bun mod de a descrie fish and chip, un vechi preparat de bază al clasei muncitoare.

La sfârșitul anilor 1800, pescuitul cu traulere a devenit o parte importantă a industriei din Marea Nordului, rezultând o creștere a cantității de pește proaspăt în toate zonele țării, în special în orașe.

 

(w460) Fish and c

Ieftină și bogată în calorii, a devenit repede mâncarea de bază a clasei muncitoare, vândută peste tot, chiar și pe stradă. Este un preparat apreciat în toate culturile și clasele sociale.

Înghețata Rocky Road

Ziua Rocky Road este dedicată înghețatei făcută din bezea, nuci și ciocolată, un desert popular care folosește aceleași ingrediente dintotdeauna.

Desertul Rocky Road a fost creat în Australia în 1853, când oamenii de afaceri fără scrupule au luat diferite preparate și ingrediente din cofetăria europeană și le-au amestecat cu nucile locale și ciocolata.

 

(w460) Înghețat

Numele a fost luat de la drumul stâncos pe care călătorii îl megeau către câmpurile de aur.

Ziua plecatului mai devreme de la serviciu

Cine nu visează să părăsească biroul mai devreme pentru a se bucura de o după-amiaza mai lungă? Cine este posomorât, mai ales în timpul iernii, de faptul că este întuneric când pleacă de acasă și întuneric când ajunge acasă?

Această zi a fost invenția Laurei Stack, specialist în productivitatea muncii. Stack a remarcat că americanii lucrează în jur de 49 de ore pe săptămână și aproximativ 350 de ore pe an. Iar acest lucru s-a dovedit dăunător din mai multe motive.

Dacă angajatul este cu gândul în altă parte, dornic să părăsească locul de muncă, atenția îi este distrasă și deci productivitatea mai scăzută.

Dacă angajatul își face treaba mai repede și mai bine, priductivitatea crește.

Zilele de lucru interminabile sunt, de cele mai multe ori, un factor de stres și o demotivare pentru angajat.

 

(w460) ziua pleca

Cu alte cuvinte, zilele lungi de muncă și orele suplimentare pot transforma orice iepure într-o țestoasă.

Ziua plecatului mai devreme de la muncă este un stimulent pentru ca angajații să-și îndeplinească sarcinile înainte de termen, făcând un efort conștient de a-și spori eficiența și productivitatea, astfel încât să poată merge acasă mai devreme. Practic, perspectiva de a părăsi locul de muncă mai devreme acționează ca un morcov pentru iepurele din noi toți.

Din nou se dovedește adevărată teoria conform căreia muncitorii fericiți sunt mai eficienți și mai productivi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite