24 martie, Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei. În 2020, peste 1 milion de bolnavi nu au avut acces la tratament din cauza pandemiei

24 martie 2021, 07:10

În fiecare zi, aproape 4.000 de oameni își pierd viața din cauza TBC-ului și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 63 de milioane de vieți din anul 2000.

Tema Zilei Mondiale a TBC 2021 – „Timpul se scurge” , subliniind urgenţa cu care trebuie să se intensifice eforturile pentru a pune capăt tuberculozei, influenţată deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19.

Pandemia de COVID-19 și impactul asupra bolnavilor de tuberculoză

Pandemia de COVID-19 a pus în pericol desfășurarea programelor de stopare a TBC-ului.

Se estimează că, în 2020, au fost tratate de tuberculoză mai puțin cu 1,4 milioane de persoane decât în 2019. Țările cu cele mai mari probleme au fost Indonezia, Africa de Sud, Filipine și India.

Efectele COVID-19 depășesc cu mult moartea și boala cauzate de virusul în sine. Întreruperea serviciilor esențiale pentru persoanele cu TBC este doar un exemplu tragic al felurilor în care pandemia afectează în mod disproporționat unii dintre cei mai săraci oameni din lume, care aveau deja un risc mai mare de TBC ”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceste date îngrijorătoare indică necesitatea ca țările să facă din sănătate o prioritate”.

Este esențial să se construiască sisteme de sănătate astfel încât toată lumea să poată beneficia de serviciile de care are nevoie. Unele țări au luat deja măsuri pentru a atenua impactul COVID-19 asupra furnizării serviciilor, prin consolidarea controlului infecțiilor; extinderea utilizării tehnologiilor digitale pentru a oferi consiliere și asistență la distanță și furnizarea de servicii de prevenție și îngrijire la domiciliu.

(w500) Ziua Mondi

Dar mulți oameni care suferă de TBC nu pot accesa serviciile de care au nevoie. OMS se teme că peste jumătate de milion de oameni au murit din cauza TB în 2020, pur și simplu pentru că nu au putut obține un diagnostic.

Aceasta nu este o problemă nouă: înainte de apariția COVID-19, decalajul dintre numărul estimat de persoane care dezvoltă TBC în fiecare an și numărul anual de persoane raportate oficial diagnosticate a fost de aproximativ 3 milioane. Pandemia a exacerbat foarte mult situația.

Noile direcții emise de OMS cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei au ca scop identificarea nevoile specifice comunităților, populațiile cu cel mai mare risc de TBC și locațiile cele mai afectate pentru a se asigura că oamenii pot accesa cele mai adecvate servicii de prevenire și îngrijire. Acest lucru poate fi realizat prin screening cu instrumente noi.

Acestea includ utilizarea testelor rapide de diagnostic molecular, utilizarea detecției asistate de computer pentru interpretarea radiografiei toracice și utilizarea unei game mai largi de screening pentru persoanele infectate cu HIV.

„Timp de secole, persoanele cu TBC au fost printre cele mai marginalizate și vulnerabile COVID-19 a intensificat diferențele în condițiile de viață și capacitatea de a accesa serviciile atât în interior, cât și între țări „, spune dr. Tereza Kasaeva, directorul Programului Global al TBC OMS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite