24 octombrie, Ziua ONU – Viitorul pe care îl dorim, Națiunile Unite de care avem nevoie

24 octombrie 2020, 08:44

În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU). Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

Marcată din anul 1948 în toate statele membre, Ziua ONU este o sărbătoare publică dedicată informării cu privire la obiectivele şi realizările organizaţiei.

(w500) Ziua Nați

ONU la 75 de ani

Anul 2020 marchează cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite și a Cartei sale fondatoare. Această aniversare vine într-un moment dificil pentru lume, agravat de o criză de sănătate globală fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19, cu impact economic și social sever.

Pentru a marca cei 75 de ani ai Organizației Națiunilor Unite, statele membre au organizat un eveniment la nivel înalt pe 21 septembrie 2020, în care au reafirmat și au recunoscut că provocările noastre sunt interconectate și nu pot fi abordate decât printr-un multilateralism revigorat.

Viitorul pe care îl dorim, Națiunile Unite de care avem nevoie

Pandemia de COVID-19 ne-a amintit în cel mai puternic mod că suntem strâns interconectați și numai lucrând împreună putem rezista viitoarelor pandemii și a altor provocări globale.

În ianuarie 2020, secretarul general a întrebat oamenii, prin sondaje și dialoguri, despre speranțele și temerile lor pentru viitor și despre prioritățile lor în privința cooperării internaționale.

Răspunsurile au fost luate în considerare de liderii mondiali și au dus la adoptarea unei declarații politice orientate spre viitor în timpul evenimentului la nivel înalt al sărbătoririi celor 75 de ani de existență a ONU. Declarația a fost adoptată printr-un proces interguvernamental sub tema „Viitorul pe care îl dorim, Națiunile Unite de care avem nevoie: reafirmarea angajamentului nostru colectiv față de multilateralism”.

A 75-a aniversare a Națiunilor Unite vine în mijlocul unei pandemii globale. Misiunea noastră fondatoare este mai importantă ca niciodată. […] La această aniversare, cer oamenilor de pretutindeni să se unească. Organizația Națiunilor Unite nu doar vă stă la dispoziție … Organizația Națiunilor Unite vă aparține și sunteți voi: „noi, popoarele”, este mesajul secretarului general António Guterres.

„Turn Europe UN Blue”

Pentru a comemora cea de-a 75-a aniversare a Organizației, Centrul Regional de Informații al ONU pentru Europa de Vest (UNRIC) a lansat inițiativa „Turn Europe UN Blue” cu sprijinul lui Fabrizio Hochschild, consilier special al secretarului general pentru comemorarea 75 de ani de la fondarea Națiunilor Unite.

Pentru această campanie paneuropeană, pe un continent în care se află mulți dintre membrii fondatori ai ONU, multe dintre clădirile și monumentele iconice din Europa, aeroporturi, muzee vor fi luminate în albastru – culoarea oficială a Națiunilor Unite, pe 24 octombrie 2020.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite