240 de fotografii făcute de Che Guevara, expuse la Tokyo, la jumătate de secol de la moartea acestuia
10 August 2017, 14:36 (actualizat 10 August 2017, 14:52)
(actualizat 10 August 2017, 14:52) | Știrile TVR

Fotografiile cu revoluţionarul Che Guevara sunt faimoase: apar pe tricouri, sunt prelucrate în picturi şi aduse la proteste ca simbol al idealismului. Puţini ştiu însă că luptătorul cubanez controversat era el însuşi pasionat de imagine. Fotografiile făcute de el sunt expuse foarte rar, iar acum pot fi văzute la Tokyo.

Galeria ia astfel forma unui proiect umanist emoționant, realizat într-o perioadă de criză din istoria sudamericană.

Celebrul portet al revoluționarului a rămas în memoria populară drept emblema revoluției însăși, și un simbol al rebeliunii. Vizitatotii expoziției au fost însă surprinși să descopere în spatele pozelor lui Guevara un suflet blând, care iubea oamenii și le înțelegea suferința.

Considerat revoluţionar, idealist de unii, lider crud de alţii, Ernesto Che Guevara însuşi povestea că a fost fotograf cu mult înainte da a ajunge "el comandante". S-a apucat de poze încă de când era elev, cu aparatul tatălui său şi le publica în revista şcolii - ziar pe care tot el l-a înfiinţat. Mai târziu a avut chiar şi o colaborare cu o agenţie de presă, şi nu a renunţat la fotografie nici când a ajuns revoluţionar. Expoziţia de la Tokyo conţine 240 de fotografii făcute de Che Guevara şi marchează jumătate de secol de la moartea lui.