26,5% din populația Bulgariei este vaccinată. Cetățenii contestă certificatul verde și campaniile de vaccinare
13 Decembrie 2021, 06:47 (actualizat 13 Decembrie 2021, 14:39)
(actualizat 13 Decembrie 2021, 14:39) | Știrile TVR

În Bulgaria, 26, 5 la sută din populația de aproape 7 milioane a țării. Deși numărul cazurilor de Covid este în creștere, nu trece nici o săptămână fără ca bulgarii să nu conteste certificatul verde și campaniile de vaccinare.

Antivaccinistii bulgari nu sunt mulți, dar suficient de zgomotoși.

La fel ca în multe locuri de pe mapamond și locuitorii țării vecine, care nu vor să se vaccineze, invocă diverse motive sau scenarii.

E ca şi cum s-ar repetă istoria cu vaccinurile astea. Suntem ca evreii în timpul celui de al doilea război mondial. Dacă nu eşti vaccinat, ceilalţi te urăsc, crede un cetățean bulgar.

Producătorii spun că vaccinurile sunt în faza experimentală până în 2023-2024. Nu vreau să fiu parte la acest experiment, spune cu hotărâre un alt cetățean.

În timp ce majoritatea țărilor europene au trecut deja la vaccinarea populației cu a treia doză, în Bulgaria, încă se mai duce muncă de lămurire pentru prima doză.

Ministerul Sănătății pune totul pe seama instabilității politice din țară. În numai 8 luni, bulgarii au fost la vot de trei ori.

Deși autoritățile sunt optimiste și spun că rata de vaccinare e în creștere, presa străină are serioase îndoieli mai ales că, după ultimele alegeri, în Parlamentul de la Sofia a intrat și o formațiune de extremă dreapta, care și-a bazat campania electorală pe un program împotriva vaccinurilor.