27 septembrie – Ziua mondială a turismului (ONU). Sărbătoarea oficială din acest an va fi găzduită de Coasta de Fildeş și celebrează capacitatea turismului de a stimula dezvoltarea incluzivă

27 septembrie 2021, 10:25

UNWTO a stabilit ca tema Zilei mondiale a turismului 2021 să se concentreze asupra turismului pentru o creştere incluzivă („Tourism for Inclusive Growth”), fiind „o oportunitate de a privi dincolo de statisticile din turism şi de a recunoaşte că, în spatele fiecărui număr, există o persoană”. Sărbătoarea oficială din acest an va fi găzduită de Coasta de Fildeş, celebrând capacitatea turismului de a stimula dezvoltarea incluzivă şi rolul pe care îl joacă în promovarea respectului, generând în acelaşi timp oportunităţi pentru multe milioane de turişti şi angajaţi în turism din întreaga lume.

Sărbătorirea acestei zile internaţionale are loc într-un moment de criză sanitară mondială, în al doilea an de pandemie, iar majoritatea ţărilor din întreaga lume percep turismul ca pe un factor de stimulare a redresării economice, inclusiv în comunităţile rurale în care sectorul turistic este un angajator de frunte şi unul dintre pilonii economiilor. Pandemia COVID-19 a avut un impact social şi economic masiv, notează site-ul ONU, www.un.org. Atât economiile dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare au fost afectate, dar mai ales grupurile sociale marginalizate şi cele vulnerabile. Repornirea turismului va ajuta la relansarea şi creşterea economică.

UNWTO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru un turism responsabil şi sustenabil, îndrumă sectorul global către redresare şi creştere favorabile incluziunii.

Celebrarea la 27 septembrie a unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), zi în care se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate.

Secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat, în mesajul său oficial, că Ziua mondială a turismului 2021 scoate în evidenţă puterea „Turismului pentru o creştere incluzivă”. „Sărbătorind această zi, ne declaram angajamentul ca, pe măsură ce turismul creşte, beneficiile să fie resimţite la fiecare nivel al sectorului nostru larg şi divers, de la cea mai mare companie aeriană la cea mai mică afacere de familie”, a spus oficialul ONU.

La rândul său, secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că organizaţia pe care o conduce recunoaşte puterea şi potenţialul turismului de a promova prosperitatea şi de a stimula dezvoltarea incluzivă şi durabilă. „Sectorul turistic atinge aproape fiecare parte a economiilor şi societăţilor noastre, permiţând oamenilor marginalizaţi istoric şi celor care riscă să fie lăsaţi în urmă să beneficieze de o dezvoltare locală şi directă”, a menţionat António Guterres. Potrivit acestuia, turismul continuă să sufere enorm în pandemia COVID-19: în primele cinci luni ale anului 2021, sosirile de turişti internaţionali au scăzut cu 95% în anumite părţi ale lumii şi prognozele sugerează o pierdere de peste 4 trilioane de dolari la PIB-ul global la sfârşitul anului 2021, fiind un şoc major pentru economiile dezvoltate, iar pentru ţările în curs de dezvoltare o situaţie de urgenţă.

Ziua mondială a turismului din acest an este sărbătorită de statele membre ale UNWTO în toate regiunile globului, precum şi în oraşe şi în alte destinaţii, de organizaţiile din sectorul privat şi, individual, de turişti.

UNWTO este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional în ceea ce priveşte turismul responsabil, durabil şi accesibil. România a fost aleasă, la începutul lunii septembrie 2017, la Chengdu (China), în cadrul lucrărilor celei de-a 22-a ediţii a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, membră a Consiliului Executiv al OMT (perioada 2017-2019).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani

UE acordă tichete gratuite tinerilor pentru a vizita Europa