3 iulie, Ziua Internațională fără pungi de plastic. La nivel mondial, în fiecare minut sunt folosite peste 1 milion de pungi de plastic

3 iulie 2021, 12:01

 

Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului intră în vigoare din data de 3 iulie 2021, astfel încât farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piaţă.
În cazul României, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislaţia naţională. O Ordonanţă de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.

 

În 9 martie 2020, americanii au adoptat un proiect de lege care interziceau pungile de plastic de unică folosință, parte a unui val global de eforturi de reducere a deșeurilor de plastic.

Două zile mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie globală, inaugurând o nouă epocă de aur a materialelor plastice de unică folosință – de la recipiente pentru mâncare până la viziere și costume de protecție.

Industria reciclării, care suferea deja înainte de pandemie, nu poate ține pasul cu consumul. Aproximativ 8% din plastic este reciclat, peste două treimi ajungând în gropile de gunoi, iar restul este incinerat.

În 2021, în cadrul celei de a XII-a ediții, organizatorii, zeci de organizații, dar și simplii cetățeni din întreaga lume încearcă, prin diferite metode, să crească gradul de conștientizare cu privire la impactul pe care plasticul îl are asupra mediului și la pericolele pungilor de plastic de unică folosință.

Începand cu 1 ianuarie 2019 s-a interzis folosirea pungilor de plastic sub 50 de microni. Pungile de plastic vizate sunt cele cu mâner, folosite la cumpărături.

Cu toate acestea, mulți oameni folosesc în continuare pungile subțiri de plastic. Indiferent dacă achiziționaăm produse alimentare sau cel mai nou produs Prada, garantat părăsim magazinul cu o pungă de plastic. Apoi, când ajungem acasă, aruncăm deoparte ambalajul, fără nicio grijă.

Te-ai gândit ce se întâmplă cu pungile de plastic? Ai văzut vreodată câte asemenea pungi folosești într-un an?

Astăzi ni se amintește că o astfel de pungă este folosită sub 25 de minute, apoi aruncată. Ea nu disapre complet din viața noastră, ci are nevoie de o perioadă de la 100 la 500 de ani pentru a se descompune complet și are un impact profund negativ asupra mediului.

În largul oceanelor sunt recife masive alcătuite din tot felul de deșeuri din plastic, iar pungile sunt cele care predomină. Aceste mari insule plutitoare ajung la sute de kilometri în larg, ca monumente reprezentative pentru risipa și ignoranța lumii în care trăim.

Astăzi, de Ziua Internațională fără pungi de plastic, să arătăm că putem trăi fără ele și că sunt disponibile multe alte alternative, mai colorate, mai distractive, mai durabile, mai sănătoase: pungile biodegradabile, pungile reutilizabile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite