3 mai, Ziua mondială a libertății presei şi impactul erei digitale

3 mai 2022, 13:19

3 mai este un reminder pentru guverne să-și respecte angajamentul față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție pentru profesioniștii din media, cu privire la problemele libertății presei și eticii profesionale.

Premiul mondial pentru libertatea presei 2022

Asociația Jurnaliştilor din Belarus (BAJ) a fost desemnată laureată a Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano 2022, la recomandarea Juriului Internațional de profesioniști din mass-media.

Ceremonia de premiere a avut loc pe 2 mai la Punta Del Este, Uruguay.

Asociația Jurnaliştilor din Belarus (BAJ) a fost înființată în 1995 ca o asociație nonguvernamentală, cu scopul de a promova libertatea de exprimare și jurnalismul independent în Belarus. Reunește peste 1300 de jurnaliști asociați și este membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ) și a Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ).

 

În august 2021, în urma perchezițiilor efectuate de poliție la sediul său din Belarus, Curtea Supremă a dispus dizolvarea organizației, la cererea Ministerului Justiției.

„Prin acordarea premiului Asociația Jurnaliştilor din Belarus, suntem alături de toți jurnaliștii din întreaga lume care critică, se opun și demască politicieni și regimuri autoritare prin transmiterea de informații veridice și promovarea libertății de exprimare. Astăzi îi salutăm și îi lăudăm; găsim o modalitate de a spune: suntem alături de voi și vă prețuim curajul”, a transmis Alfred Lela, preşedintele juriului şi director al unei organizații media albaneze.

„De douăzeci și cinci de ani, Premiul UNESCO/Guillermo Cano a atras atenția lumii asupra curajului jurnaliștilor din întreaga lume care sacrifică atât de mult în căutarea adevărului și a răspunderii. Încă o dată, suntem inspirați de exemplul lor și ne reamintim importanța dreptului jurnaliștilor de pretutindeni de a transmite liber și în siguranță”, spune Audrey Azoulay, director general UNESCO.

Ziua Mondiala a Libertății Presei

A fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.

(w400) 3 mai, Ziu

ONU aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”

În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite