30 de ani de istorie care nu se învață la școală | Memorialul Durerii a prezentat evenimentele petrecute în România după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și până la începutul anilor 90
14 Septembrie 2021, 18:24
(actualizat 14 Septembrie 2021, 19:41)

Se împlinesc 30 de ani de când Memorialul Durerii oferă românilor una dintre cele mai complexe și documentate mărturii despre eroii care s-au opus comunismului dar și despre torționarii lor. Momentul a fost marcat la TVR 2 într-o ediție specială cu invitați din mediul academic, istorici și scriitori, în prezența realizatoarei Lucia Hossu-Longin.

De la primul episod, în 1991, Memorialul Durerii a prezentat, evenimentele petrecute în România după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și până la începutul anilor '90. Mărturii din perioada comunistă, care păreau ferecate în trecut au fost timp de trei decenii subiectele celui mai puternic demers jurnalistic semnat  Lucia Hossu-Longin. O istorie care nu se învață la școală și care rămâne moștenire generațiilor tinere.

Memorialul Durerii s-a bucurat de-a lungul timpul de sprijinul Televiziunii Române. Seria care a pornit cu șase episoade, numără astăzi în arhiva TVR peste 250 de documentare semnate Lucia Hossu-Longin.

Primele 100 de episoade ale serialului Memorialul Durerii au fost achiziționate de Arhivele Hoover din SUA.