30 de ani de la primul episod al seriei Memorialul Durerii. O istorie care nu se învață la școală

30 de ani de Memorialul Durerii
30 de ani de Memorialul Durerii
31 august 2021, 11:01

Cei 30 de ani de la prima apariție a seriei Memorialul Durerii au fost marcați prin proiecția unui episod special, o selecție video de referință din istoria care nu se învață la școală.

CORNELIU COPOSU (sursa: Memorialul Durerii – Corneliu Coposu, un destin): „Uitasem să vorbesc la ieșirea din închisoare, la domiciliul obligatoriu avem dificultăți majore în a lega noțiunea cu coardele vocale”.

Este doar una dintre mărturiile zguduitoare cărora Memorialul Durerii le-a dat glas. Cel mai puternic demers jurnalistic semnat Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului acțiunile represive ale Securității din România comunistă, închisorile ori lagărele de muncă forțată, dar și rezistența românilor în anii dictaturii totalitare.

LUCIA HOSSU LONGIN – realizator Memorialul Durerii: „Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generația tânără este un mod de a cunoaște adevărata istorie. M-a marcat cel mai mult rezistența armată din munți, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă și cea mai tragică în același timp”.

Achiziționat de Arhivele Hoover din Statele Unite și Biblioteca Congresului American, „Memorialul Durerii” s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Române.

ALEXANDRU MUNTEANU – producător Memorialul Durerii: „Este un program care se adresează tuturor, pentru a face cunoscută o perioadă neagră din istoria României, poate cea mai neagră”.

RAMONA SĂSEANU – director general interimar al Televiziunii Române: „Televiziunea Română îi mulțumește doamnei Lucia Hossu Longin pentru bogăția pe care a creat-o pentru istorie, prin atâta muncă”.

Pe 13 septembrie, de la ora 20.00, TVR 2 va difuza o ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la serialul documentar Memorialul Durerii, semnat Lucia Hossu Longin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite