31 de ani de la reunificarea Germaniei. Angela Merkel: Această libertate nu a venit de la sine, ci a fost câştigată

3 octombrie 2021, 21:15

Mentorul Angelei Merkel, cancelarul Helmut Kohl, și Wolfgang Schauble, ministrul de interne din noiembie 1989 sunt arhitecții planului de reunificare a Germaniei. După primele și ultimele alegeri libere din Germania comunistă, care au avut loc în martie 1990, negocierile dintre cele două germanii au culminat cu un tratat de reunificare.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: 3 octombrie 1990 reprezintă reunificarea ţării noastre în pace şi libertate.

Această libertate nu a venit de la sine, ci a fost câştigată.

Ţara pe care o sărbătorim acum, a fost reunită şi datorită oamenilor din RDG care au riscat totul pentru drepturile lor, pentru libertate, pentru o societate diferită. Le suntem datori celor care au îndrăznit atât de mult, care au ieşit pe străzi cu speranţă şi curaj.

La sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, statul german a fost împărțit în patru zone de ocupație controlate de Franța, Marea Britanie, SUA și URSS.

În mai 1949, forțele aliate au format un nou stat german, Republica Federală a Germaniei, iar pe 7 octombrie 1949 era fondată oficial Republica Democrată Germană ca stat communist sub influența URSS.

Căderea Zidului Berlinului anunță nu numai reunificarea firească a țării, dar și căderea comunismului în tot spațiul sovietic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite