32 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Sirena din Piața Victoriei nu a mai răsunat la ora 12.00

20 decembrie 2021, 12:13

ACTUALIZARE Pentru prima dată de la Revoluția din 1989, în Piața Victoriei din centrul Timișoarei nu au mai răsunat sirenele la ora 12.00. Autoritățile spun că a fost doar o defecțiune tehnică.

Reprezentanții Primăriei spun că la ora 10.00 s-au făcut probe tehnice. Însă la ora 12.00 sirena din Piața Victoriei nu a funcționat, spre dezamăgirea participanților.

ACTUALIZARE Au trecut 32 de ani de când Timișoara se declara primul oraș liber de comunism cu prețul vieții unor oameni. Au murit pe străzile orașului sub ploaia de gloanțe. Pe 20 Decembrie, în fiecare an, la ora 12.00, în Timișoara sună sirenele.

Seara se va încheia cu un concert, Rock for Revolution, transmis în direct de TVR Timișoara și apoi de TVR Internațional. Despre această zi specială mai ales pentru timișoreni, a vorbit la Telejurnal corespondentul TVR, Adriana Pinti.

În Timișoara răsună azi sirenele care anunță că acum 32 de ani Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.  În urmă cu 32 de ani, în Piața Operei erau peste 50000 de oameni veniți din întreprinderile din oraș. Ei s-au încolonat au pornit pe străzile din Timișoara și s-au întâlnit toți în Piața Victoriei.

Oamenii strigau ”Jos Ceaușescu!”, ”Libertate!”, ”Vrem alegeri libere!”. Balconul Operei este un simbol al Revoluției de la Timișoara, pentru că acolo manifestanții au urcat și acolo a luat naștere practic Frontul Democratic Român. Armata a primit ordin,  în data de 20 decembrie,  să nu mai tragă în mulțime și să se retragă de pe străzi. Mai mult, unii dintre soldații au fraternizat cu manifestanții.

Reprezentanții Frontului Democratic Român au înmânat, în 20 Decembrie 1989, primarului de atunci al Timișoarei un document prin care se solicita demisia lui Nicolae Ceaușescu, demisia guvernului, alegeri libere și, foarte important, cereau eliberarea celor are arestați, iar morții să fie înapoiați familiilor lor.  În acea zi, a venit la Timișoara o delegație de la București să negocieze cu manifestanții.

Reprezentanții Frontului Democratic Român au cerut în acea zi tuturor orașelor din țară să urmeze exemplul celor de la Timișoara. În 20 Decembrie 1989, a urmat Lugoj, iar a doua zi, au urmat orașele Arad Cluj și București.

Așadar, astăzi se împlinesc 32 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă