32 de ani de la declanșarea Revoluției, la Timișoara. Manifestări și comemorări în orașul de pe Bega

16 decembrie 2021, 08:53

Șirul manifestărilor dedicate împlinirii a 32 de ani de la Revoluția de la Timișoara din decembrie 1989 a început încă de ieri cu un vernisaj expoziție de fotografie dedicată Revoluției, întâlniri între revoluționari și un marș al libertății.

În această seară, de la ora 18:30 de minute va avea loc marșul suporterilor, eveniment care are loc în fiecare an și la care participă zeci de suporteri a lui Poli Timișoara. Startul evenimentului va avea loc în Piața Maria și se va încheia  după circa o oră și jumătate la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.

În urmă cu 32 de ani pe 16 Decembrie 1989 a fost ziua în care mișcarea de susținere a pastorului László Tőkés s-a transformat într-o mișcare împotriva regimului comunist.

S-au oprit tramvaiele în 16 Decembrie 1989 în Piața Maria, oamenii s-au mobilizat și au început să mărșăluiască pe străzi strigând, pentru prima oară, ”Libertate!„ și ”Jos Ceaușescu!”. Dar sediul Comitetului Județean de partid au fost întâmpinați de forțele de ordine cu tunuri de apă și cu bâte. Mulțimea s-a dispersat însă, pe seară s-a grupat din nou în Piața Maria. De această dată s-au înarmat și ei cu pietre, cu scânduri rupte din bănci, cu crengi de copaci.

Au pornit apoi spre centrul Timișoarei, doar că au găsit ușile Catedralei închise. În acel moment coloanele de oameni au plecat spre cartiere. A urmat o noapte în care timișorenii au rămas în stradă, însă s-au făcut și primele arestări și au avut loc ciocniri violente cu forțele de ordine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă