40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a înființat Agenția Spațială Română

16 mai 2021, 21:42

 

Pentru că nu exista precedent, România a inventat pentru Dumitru Prunariu un post în cadrul Ministerului Apărării: inspector șef pentru Activități Aerospațiale.

Medaliile și faima nu l-au scutit de probleme cât se poate de omenești: să predea Ministerului covoarele pe care le avea pe inventar și pe care le folosise în casa din Orășelul stelar sau să își găsească un apartament în București în care să-și crească cei doi băieți.

Fidel formației de inginer, a primit permisiunea să colaboreze cu oamenii de știință civili cu care lucrase și pentru

O parte dintre aceștia vor emigra însă pentru a se realiza profesional în alte țări. România avea nevoie de colaborare internațională în domeniu.

Agenția Spațială Europeană, înființată în 1980 cu sediul la Paris, era încă o șintă îndepărtată. Așa că în 1985, Prunariu adera ca membru fondator la Asociația Exploratorilor Spațiali, formată pe atunci din cosmonauți sovietici și din statele Intercosmos. Visul său era însă crearea unei Agenții Spațiale Române. A fost primul demers pe care l-a făcut imediat după Revoluție.

Agenția Spațială Română, ROSA, este totuși înființată în 1991. Este atașată Ministerului Educației și Cercetării și se finanțează din surse extrabugetare.

Prin toate aceste organizații, Dumitru Prunariu a ajutat România să se înscrie în cadrul Agenției Spațiale Europene, ESA, singurul organism prin care avem o șansă de a fi prezenți din nou în explorarea cosmică.

În acest context, am putea spune că șansele ca România să aibă azi un cosmonaut sunt mai mici decât cele de acum 40 de ani.

EPISODUL 1 – Povestea singurului român care a văzut Pământul de pe orbită. 40 de ani de la zborul în Cosmos al lui Dumitru Prunariu

EPISODUL 2- La coadă pentru Cosmos și șansa lui Dumitru Prunariu. 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu

EPISODUL 3 – 40 de ani de la zborul singurului român în Spațiu | Cum i-a dus Dumitru Prunariu ceapă verde în Cosmos lui Vladimir Kovalenok

EPISODUL 4 – Timbre noi pentru aniversarea zborului cosmic. Echipa Telejurnalului le-a filmat, în exclusivitate, încă din tipografie. Dumitru Prunariu: „Odată ajuns pe un timbru, rămâi veșnic”

EPISODUL 5 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a realizat în această misiune 22 de experimente de astrofizică, biologie, chimie și psihologie

EPISODUL 6 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a înființat Agenția Spațială Română

EPISODUL 7 – Nu vă supărați, a cui e Luna? Cucerirea Cosmosului, de la programul sovietic Interkosmos, la Stația Spațială Internațională și la roboții trimiși pe Lună

EPISODUL 8 – La 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu a fost sărbătorit în orașul natal. L-au felicitat și astronauți de pe Stația Spațială Internaţională.

Episodul 9 – La 60 de ani de la primele zboruri cosmice, Planeta Marte este „cucerită” de roboți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite