40 de milioane de oameni sunt implicați în comerțul modern cu sclavi. 18 octombrie, Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

18 octombrie 2017, 08:25

Potrivit celei de-a doua ediții a Indexului Sclaviei Moderne (MSI), cele cinci țări din UE care prezintă cel mai mare risc sunt România, Grecia, Italia, Cipru și Bulgaria – puncte-cheie pentru migranții în regiune, extrem de vulnerabili la exploatare.

Studiul, care evaluează legile, aplicarea lor și gravitatea cu care sunt încălcate, arată scăderi ale ratei sclaviei în 20 de țări din tot blocul.

Situaţia sclaviei moderne în România s-a deteriorat cel mai mult dintre toate ţările la nivel mondial, pierzând 56 de locuri în clasament până la cel de-al 66-lea cu cel mai mare risc. România şi Italia (clasată pe locul 133 în MSI) au înregistrat cele mai grave încălcări din UE, inclusiv forme severe de muncă forţată, precum şi trafic de persoane. Principalele motive ar fi absenţa unei legislaţii în acest sens, dar şi a unui program dedicat victimelor acţiunilor violente şi a celor care sunt exploataţi prin muncă.

Exploatarea migranților determină creșterea riscurilor sclaviei moderne în UE

Organizația Internațională pentru Migrație estimează că peste 20.000 de imigranți au intrat în Europa pe cale maritimă în 2017, dintre care 85% au debarcat în Italia. Sosirile din Grecia (129) au scăzut dramatic după semnarea Acordului UE-Turcia privind refugiații în 2016, dar țara, care a scăzut cu 17 locuri în index, găzduiește un număr semnificativ de migranți și rămâne o destinație-cheie pentru traficul de ființe umane.

 

(w460) Lupta împ

Potrivit companiei Verisk Maplecroft, prezenţa populaţiei migrante vulnerabile în ţările primare de destinaţie contribuie în mod esenţial la răspândirea sclaviei moderne în mai multe sectoare din regiune, cum ar fi agricultura, construcţiile şi serviciile.

Datorită schimbării geografice a sosirilor pe mare ale migranților, Verisk Maplecroft se așteaptă ca riscul sclaviei moderne să se înrăutățească în Italia în anul următor, agricultura fiind un sector de îngrijorare.

Chiar și cele mai mari economii ale UE nu sunt imune la creșterea riscului sclaviei. Germania și Marea Britanie au înregistrat mici modificări negative. Date noi au scos la iveală lacune în cadrul inspectoratului de muncă din Regatul Unit, în timp ce în Germania a înregistrat o creștere a numărului de încălcări înregistrate în trafic și în servitute.

Aflată în afara UE, Turcia a înregistrat cea de-a doua cea mai mare scădere din lume a indicelui modern de sclavie, scăzând de la 110 la 58-lea cel mai mare risc, alunecând în categoria „risc ridicat”.

Afluxul de 100.000 de refugiați sirieni, combinat cu sistemul restrictiv de permise de muncă al Turciei, a făcut ca mii de oameni să devină parte a forței de muncă informale. Politicile privind încălcările legislației muncii nu mai reprezintă o prioritate pentru guvern, care se concentrează asupra represiunii politice.

În ultimul an, în fabrici de textile din Turcia au fost înregistrate incidente legate de exploatarea copiilor prin muncă și acte de sclavie. Companiile care importă produse agricole, cum ar fi alune și cireșe, sunt, de asemenea, expuse unui risc ridicat de complicitate în cazul abuzurilor prin muncă forțată, potrivit Maplecroft.

Principalele hub-uri de producție asiatice, Bangladesh, China, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Filipine și Thailanda, prezintă risc ridicat de sclavie.

 

(w460) Sclavia mo

În ciuda faptului că au fost clasificate cu risc extrem, India și Thailanda au înregistrat totuși îmbunătățiri în privința legislației legate de sclavie.

Verisk Maplecroft subliniază că sclavia din ambele țări rămâne o problemă semnificativă. În India, forme grave de sclavie sunt întâlnite în construcții, în producția de îmbrăcăminte și agricultură; în timp ce în Thailanda, cele mai grave abuzuri apar în sectoare precum agricultura, pescuitul și producția de cauciuc.

China, clasată pe locul 21 în index, rămâne ferm înrădăcinată printre țările cu cele mai slabe performanțe din categoria „risc extrem”.

Coreea de Sud, Siria, Sudanul de Sud, Yemen, Congo, Sudan, Iran, Libia, Eritreea și Turkmenistan sunt clasate de Indexul Slavei Moderne ca reprezentând cel mai mare risc dintre toate țările măsurate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite