5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorilor și Ziua Mondială a Educației. La mulți ani, dascălilor din întreaga lume!

5 octombrie 2020, 07:59

Pandemia COVID-19 este o nouă provocare cu care se confruntă sistemele de învățământ din întreaga lume. Nu este o exagerare să spunem că lumea se află la o răscruce de drumuri și, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim alături de profesori pentru a proteja dreptul la educație și a-l îndruma în contextul pandemiei.

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) şi ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

”Education International”, federaţie globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federaţia a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

(w500) Ziua Mondi

Premiul Hamdan

Din doi în doi ani, cu ocazia Zilei educaţiei, se oferă şi Premiul Hamdan, care recompensează practicile şi performanţele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creşterea eficienţei profesorilor şi la ameliorarea procesului de învăţare.

Numele distincţiei vine de la S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973), care susţine proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărţiţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite