50 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam. Istoricul american Larry Watts arată ce învățăminte pot fi aplicate în cazul actualului conflict din Ucraina
27 Martie 2023, 09:14 (actualizat 27 Martie 2023, 09:49)
(actualizat 27 Martie 2023, 09:49) | Știrile TVR

Sunt 50 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam, un conflict care a durat 20 de ani şi care a devenit cea mai profundă criză din istoria modernă a Americii. A fost purtat sub administrația a cinci președinți, care au luat decizii ce au dus la escaladarea războiului și, în fond, la dezastrul final. Ilustrativ pentru Războiul Rece, războiul din Vietnam comportă şi pentru actualul context generat de conflictul din Ucraina o serie de învăţăminte care de data aceasta ar trebui privite cu mare atenţie de Rusia lui Putin.

Cercetătorul american Larry Watts a studiat în detaliu culisele acestui război şi documentele desecretizate recent care practic dezvăluie contribuţia reală pe care românii au avut-o în medierea contactelor dintre nord-vietnamezi şi americani şi care au dus în cele din urmă la negocierile pentru pace de la Paris şi armistiţiul din 1973.

Istoricul american, intervievat pentru documentarul TVR Moştenirea clandestină, a explicat în exclusivitate ce anume rămâne valabil din toată confruntarea de atunci.

Monica Ghiurco: Care sunt principalele lecţii pe care ar trebui să le învăţăm din acest îndelungat şi tragic conflict?

Larry Watts: Cred că principala lecţie este că, dacă estimezi ce va urma pe baza perspectivei pe care o are o mare putere, vei rata esenţialul: acela că oamenii care luptă în teren sunt singurii care pot decide când anume se opreşte războiul. Şi de aceea, dacă nu poţi identifica anumite interese de bază pentru care au intrat în conflict, în special dacă nu poţi să le recunoşti şi să le onorezi, şi mai ales dacă e vorba de războiul poporului sau de angajarea în luptă a unei întregi populaţii împotriva inamicului, atunci nu vei putea învinge decât dacă vei comite genocid. Şi dacă acel popor primeşte sprijinul altor ţări care îi ajută la graniţă sau dincolo de aceasta şi au de fapt un acces nelimitat la resurse, atunci nu vei putea niciodată să-l învingi. Deci cred că lecţia este aceea că trebuie să fii atent nu doar la ceea ce le e convenabil marilor puteri, unele dintre ele condamnând războiul sau altele având interes ca într-un fel sau altul acesta să continue, trebuie să-i iei în considerare pe cei care îşi pun viaţa în joc. Pentru că, în cele din urmă, este vorba, în esenţă, de cât anume eşti dispus să sacrifici şi, de regulă, în cazul celor care luptă pentru independenţă şi identitate naţională, de regulă aceste lucuri nu pot fi negociate.