7 iunie, Ziua mondială a siguranței alimentelor. În fiecare an, 3 milioane de oameni mor din cauza bolilor alimentare și a apei

7 iunie 2021, 06:57

Una din 10 persoane se îmbolnăvește din cauza consumului de alimente nesănătoase, iar siguranța alimentelor reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană. 40 la sută dintre copiii cu vârsta sub 5 ani suferă de intoxicații alimentare și 125.000 mor în fiecare an.

În fiecare an, 3 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor alimentare și a apei.
Mâncarea este punctul de plecare pentru energia, sănătatea și bunăstarea noastră. De multe ori credem că este ceva sigur. Dar într-o lume din ce în ce mai complexă și interconectată, pe măsură ce lanțurile valorice alimentare continuă să crească, standardele și reglementările devin mai importante pentru a ne menține în siguranță.
(w500) Ziua mondi

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor sărbătorită la 7 iunie 2021 își propune să atragă atenția și să inspire acțiuni care să ajute la prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces la piață, turism și dezvoltare durabilă.

Tema din acest an, „Hrana sigură astăzi pentru un mâine sănătos”, subliniază faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, planetă și economie. Recunoașterea legăturilor sistemice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului și a economiei ne va ajuta să satisfacem nevoile viitorului.

 

 

Recunoscând povara globală a bolilor de origine alimentară, care afectează persoanele de toate vârstele, în special copiii sub 5 ani și persoanele care trăiesc în țări cu venituri mici, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat în 2018 ziua de 7 iunie, ca Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor. În 2020, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat în continuare o decizie privind consolidarea eforturilor privind siguranța alimentelor pentru a reduce povara bolilor de origine alimentară. OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) facilitează în comun respectarea Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, în colaborare cu statele membre și alte organizații relevante.

Siguranța alimentară este o responsabilitate comună între guverne, producători și consumatori. Toată lumea are un rol de jucat în asigurarea unei alimentații sănătoase și sigure.

(w500) SiguranÈÄ

Prin Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, OMS lucrează la integrarea siguranței alimentare în agenda publică și la reducerea poverii bolilor de origine alimentară la nivel global. Siguranța alimentară este treaba tuturor.

  • Asigurați-vă că hrana este sigură – Guvernul trebuie să asigure hrana sigură și hrănitoare pentru toți
  • Cultivași produsele în siguranță – Producătorii agricoli și alimentari trebuie să adopte bune practici
  • Păstrați alimentele în siguranță – Operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt sigure
  • Asigurați-vă că alimentele sunt sigure – Consumatorii trebuie să învețe despre alimentele sigure și sănătoase
  • Colaborați pentru siguranța alimentelor – Lucrați împreună pentru o hrană sigură și o sănătate bună.

Siguranța alimentară înseamnă absența pericolelor din alimente, care pot dăuna sănătății consumatorilor. Pericolele pe care le prezintă alimentele pot fi microbiologice, chimice sau fizice și invizibile cu ochiul liber. Siguranța alimentară joacă un rol crucial în asigurarea siguranței alimentare în fiecare etapă a lanțului alimentar, de la producție la recoltare, prelucrare, depozitare, distribuție, preparare și consum.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite