75 de ani de la abdicarea Regelui Mihai. Istoric: ”Nu este doar o cifră rotundă, ci inseamnă trei sferturi de veac de la un eveniment care a schimbat cu totul soarta României”

30 decembrie 2022, 20:49

La 23 august 1944, regele Mihai I l-a demis și l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu, care băgase România în război alături de Germania, împotriva Uniunii Sovietice și a Aliaților Occidentali. Regele Mihai a sperat apoi ca Statele Unite şi Marea Britanie, redevenite aliatele Românieisă o sprijine. Însă, URSS a devenit tot mai puternică, iar comuniştii români, dirijați de la Moscova, au acaparat puterea, şi au pregătit ţara să devină o republică stalinistă.

Vreme de trei ani, Regele Mihai i-a înfruntat pe emisarii URSS.

Cu toate că aveam contacte în străinătate de la aliaţii anglo-americani, prea multă încurajare nu aveam”, povestea Regele Mihai.

”Omeneşte vorbind, dar și politicește vorbind, eu nu îmi dau seama cum regele ar fi putut rezista în acel moment. Ordinul în prima instanţă a venit de la Stalin”, susține Adrian Cioroianu, istoric.

În 11 noiembrie 1947, Regele Mihai a plecat în Marea Britanie la nunta Reginei Elisabeta a II-a. Spera să obţină acolo ajutorul aliaţilor pentru a împiedica sovietizarea României.

”De la Winston Churchill, până la George Marshal, misiunile diplomatice de la Londra, Washington și Bucureşti, l-au sfătuit pe rege să nu se mai întoarcă în ţară”, spune Alexandru Muraru, istoric.

Curchill ştia foarte bine ce înseamnă comunismul, că era vulpoi bătrân în politică, dar totuşi ne-a cam abandonat”, mai amintea Regele Mihai.

După nuntă din Marea Britanie, Regele Mihai a plecat în Elveţia, unde a aşteptat un răspuns din partea americanilor. Acolo s-a logodit acolo cu Prinţesa Ana de Boubon- Parma, iar în lipsa unui răspuns din SUA, a revenit în România. La 30 decembrie 1947, speriaţi de faptul că o nuntă regală ar putea crește simpatia Regelui Mihai, comuniștii l-au şantajat cu uciderea a 1000 de studenți ca să semneze actul abdicării.

75 de ani de la abdicare nu este doar o cifră rotundă, ci inseamnă trei sferturi de veac de la un eveniment care a schimbat cu totul soarta României”, mai spune istoricul Alexandru Muraru.

Regizorul John Florescu l-a întrebat pe Prinţul Consort Philip, în urmă cu câţiva ani, de ce britanicii nu au intervenit pentru a-l ajuta pe Regele Mihai.

”Anglia şi aliaţii au întors spatele Europei de Est, de unde era vărul lui şi au salvat doar Grecia, în urma împărţirii. Prinţul Philip explică de ce acest lucru a fost rezonabil, a spus că aceea a fost dorinţa prim-ministrului, Winston Churcill, că „Nu mai aveam energie să luptăm, îi datoram ceva lui Stalin şi trebuia să-i dăm ceva, iar acel ceva a fost Europa de Est”, amintește John Florescu, regizor.

Semnătura de pe actul de abdicare a pus capăt monarhiei constituţionale, ultima redută de regim democratic din Europa de Est care se prăbuşea din cauza ocupaţiei sovietice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite